Over deze operatie
Wat we gaan doen
Wat is deze operatie?
De schildklier zit midden in de hals en bestaat uit een linker en een rechter kwab. Bij een thyreoïdectomie wordt de hele schildklier verwijderd.
De operatie vindt plaats onder volledige narcose. Voordat de narcose wordt toegediend wordt u aangesloten op de bewakingsapparatuur en krijgt u een infuus in de hand of arm. Tijdens de operatie ligt u op de rug met uw hoofd iets achterover gekanteld, gemiddeld duurt de operatie 1,5 - 2 uur. Meestal blijft u 1 tot 2 nachten in het ziekenhuis.
Zowel links als rechts van de schildklier ligt een stemband zenuw. Ook liggen er bijschildklieren, 2 aan iedere kant, heel dicht bij de schildklier. De chirurg probeert de zenuwen en bijschildklieren niet te beschadigen tijdens de operatie.
Voor meer informatie zie ook: www.schildkliernetwerk.nl
Hoe gaan we te werk?
Via een horizontale snede onderin de hals wordt de schildklier verwijderd. De chirurg gebruikt een apparaat waarmee de stembandzenuw in de gaten gehouden kan worden. Deze zenuw zit dicht bij de schildklier en wordt zo goed mogelijk beschermd.
Tijdens de operatie wordt soms een wonddrain geplaatst. Als het klaar is zal de wond worden gehecht met oplosbare hechtingen.
Wat is het doel?
Door middel van een thyreoïdectomie wordt de gehele schildklier verwijderd. Uw chirurg heeft u ingelicht over het doel van de operatie. Er kan sprake zijn van een goedaardige of kwaadaardige ziekte.
De schildklier wordt altijd onderzocht door de patholoog onder de microscoop.
Voorbereiding
Er is altijd een schildklierchirurg bij uw operatie aanwezig.
Bijwerkingen & complicaties
Tijdens de operatie
Tijdens de operatie merkt u niets, omdat u volledig onder narcose bent. Vlak na het wakker worden uit de narcose kunt u een beurs gevoel in de keel hebben met slikken en praten.
Kort na de operatie
U mag direct na de operatie eten en drinken. Het is normaal dat de hals gevoelig is na de operatie.
Er kan een blauwe plek ontstaan, als deze groot is zal de chirurg nog een keer opereren. Dit komt zelden voor.
Uw arts zal het kalkgehalte in het bloed controleren. U merkt een te laag kalkgehalte in het bloed door tintelingen in de vingertoppen en rond de lippen. Ook kunt u dan spierkrampen voelen.
Thuis
U wordt uit het ziekenhuis ontslagen als u en de arts dit verantwoord vinden. Het is normaal dat de hals gevoelig is en er kan zwelling zitten bij de wond. Pijnstillers kunnen nodig zijn. Probeer normaal te blijven bewegen. Na 2 dagen mag u douchen.
Soms is de stem hees door beschadiging van de stembandzenuw, dit is veelal tijdelijk. De arts zal tijdens het polikliniek bezoek hulp aanbieden van een logopedist.
Resultaat
Na de operatie zal de patholoog-anatoom het verwijderde weefsel onder de microscoop gaan onderzoeken. Deze uitslag zal de chirurg op de polikliniek met u bespreken. Het duurt ongeveer 10-14 werkdagen voor de uitslag bekend is. Afhankelijk van de uitslag zal er een behandelplan afgestemd worden.
U zal tijdens de opname starten met schildklierhormoon tabletten.
Als er sprake is van schildklierkanker kan een nabehandeling met radioactief jodium nodig zijn. Soms moet u dan de schildklierhormoon tabletten staken. Dit hoort u van de artsen.
Meer informatie vindt u op www.schildkliernetwerk.nl
Wanneer neemt u contact op?
U dient contact met ons op te nemen als:
- De operatiewond rood, warm en pijnlijk is, dit kan een ontsteking zijn
- De operatiewond gezwollen is