Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

Protheses

Tissue expander

Het plaatsen van een prothese is een relatief eenvoudige methode. Niet iedereen komt hiervoor in aanmerking. Wanneer u bijvoorbeeld bestraald bent of gaat worden, is het verstandig om een andere optie te kiezen. Voordat de definitieve prothese wordt geplaatst, moet eerst een tijdelijke expanderprothese (een soort 'ballonnetje') geplaatst worden. Op deze manier kan de ruimte voor de uiteindelijke definitieve prothese opgerekt worden.

Over deze operatie

Wat we gaan doen

Wat is deze operatie

Onder algehele narcose wordt de expanderprotheses onder de grote borstspier geplaatst. Dit kan direct aansluitend aan de amputatie plaatsvinden of enige tijd daarna.
Er ontstaan meestal geen extra littekens, omdat het litteken van de borstamputatie gebruikt kan worden. De operatieduur van de reconstructie is 1 tot 2 uur. Er wordt een drain achtergelaten. U verblijft minimaal een nacht in het ziekenhuis.

Bijwerkingen & complicaties

Kort na de operatie

Op korte termijn bestaan de complicaties uit een nabloeding, infectie, het bloot komen liggen van de prothese, pijn en onjuiste positie of draaiing van de (definitieve) prothese. De complicaties op lange termijn zijn een kapselcontractuur (verlittekening rondom de prothese waardoor vervormingen en pijn kunnen ontstaan) of een scheur in de prothese. De prothese moet dan vervangen worden.

Er is dus een reële kans dat een prothese gedurende het leven een keer verwijderd of vervangen of moet worden. Het vóórkomen van complicaties is bewezen hoger na bestraling voorafgaand aan de operatie of erna. Over het algemeen mag worden aangenomen dat siliconen protheses ongevaarlijk zijn voor het lichaam.

 

Thuis

Twee weken na de operatie wordt op de polikliniek gestart met het vullen van de expander. De prothese wordt met een naaldje door de huid aangeprikt via een ventiel met een metalen onderlaag. Er wordt wekelijks gevuld met vloeistof (fysiologisch zout) totdat het gewenste volume bereikt is. Er zijn gemiddeld 6 tot 8 vullingen nodig.

 

De eerste keer zal de expanderprothese gevuld worden door de plastisch chirurg. De hierop volgende vullingen zullen plaatsvinden bij de mammacare-verpleegkundige.

 

Na een noodzakelijke rustperiode van  4 tot 6 maanden volgt een 2e operatie waarbij de expanderprothese wordt gewisseld voor de definitieve prothese. Deze is doorgaans met siliconen gevuld en heeft een anatomische ('druppel') vorm met geruwd oppervlak. Het aspect van de borst zal iets minder natuurlijk zijn, dan wanneer voor lichaamseigen weefsel wordt gekozen. Het herstel duurt ongeveer 6 weken.

 

Hieronder treft u een aantal links aan voor meer informatie over borstreconstructies:

 

Informatie borstreconstructie KWF 

 

Animatie video tissue expander en prothese

 

Aandoeningen

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor