Over deze operatie
Wat we gaan doen
Wat is deze operatie?
Bij nierdonatie bij leven wordt één nier bij een levend persoon (donor) weggenomen en getransplanteerd naar een patiënt (ontvanger) met nierfalen. We starten met de operatie bij de donor en deze duurt gemiddeld 2 tot 3 uur.
De operatie vindt plaats door middel van een kijkoperatie (laparoscopie). We maken een aantal kleine snedes van 1 tot 2 cm in de buik om de instrumenten in te brengen. De nier wordt verwijderd door een snee van ongeveer 7 cm boven het schaambeen.
Tijdens de operatie wordt koolzuurgas in de buik geblazen om ruimte voor de operatie te hebben.
Hoe gaan we te werk?
De operatie vindt onder volledige narcose plaats. Voordat de narcose wordt toegediend, wordt u op de bewakingsapparatuur aangesloten en krijgt u een infuus in de hand of arm.
Tijdens de operatie wordt een blaaskatheter voor het opvangen van urine geplaatst.
Wat is het doel?
Door het verwijderen van een nier bij een donor en deze te transplanteren naar een patiënt met nierfalen, verbetert de kwaliteit van leven van deze patiënt.
Voorbereiding
Voorafgaand aan de operatie
Voordat de operatie wordt uitgevoerd, doorlopen we een traject om te beoordelen of u geschikt bent als donor.
Als potentiële donor voert u gesprekken met diverse leden van het transplantatieteam. Daarnaast ondergaat u ook een aantal onderzoeken.
Bijwerkingen & complicaties
Tijdens de operatie
Tijdens de operatie merkt u niets, omdat u onder narcose bent.
Kort na de operatie
De eerste dagen na de operatie kunt u last hebben van de narcose, met eventuele misselijkheid. Ook kunt u pijn aan de operatiewond hebben. U kunt de verpleegkundige informeren, zodat pijnstilling kan worden voorgeschreven.
Zodra u zelf voldoende eet en drinkt, zal het infuus worden verwijderd. Uw bloedwaardes worden in de gaten gehouden om te bepalen of de overgebleven nier goed functioneert.
Thuis
Gemiddeld genomen gaan donoren na 3 tot 5 dagen na de operatie naar huis. Doe de eerste weken rustig aan en bouw uw dagelijkse bezigheden geleidelijk aan op. Vaak zijn donoren na 6 weken grotendeels hersteld.
Houdt er wel rekening mee dat u enige tijd vermoeid kunt zijn.
Resultaat
Wanneer uw nier wordt verwijderd, neemt de andere nier de functie hiervan over. Dit betekent dat u lichamelijk geen veranderingen na uw nieroperatie merkt. Na de donatie kunt u uw normale leven weer oppakken. U hoeft geen speciaal dieet te volgen en bent niet afhankelijk van medicijnen.
Zes weken na de operatie komt u op controle op de polikliniek. In de tussentijd zal de verpleegkundig specialist u bellen. Tijdens het polikliniek bezoek wordt, onder andere, de nierfunctie naar aanleiding van bloedonderzoek bekeken. Na drie maanden komt u nogmaals op controle. Als alles dan goed is, blijft u daarna jaarlijks bij de nefrologie op controle komen.
Wanneer neemt u contact op?
U dient contact met ons op te nemen als:
- de operatiewond rood, warm en pijnlijk of gezwollen is, dit kan een ontsteking zijn;
- pijn in uw buik toeneemt;
- u koorts heft.
Neem bij twijfel, lichamelijke klachten en vragen contact op met de afdeling Heelkunde van het Erasmus MC. De contactgegevens ontvangt u na de operatie.