Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

Liesdesobstructie slagader

Endarteriëctomie femoraal arterie

Schoonmaken van de liesslagader, verwijderen van de kalkplaque (atherosclerose is slagaderverkalking). Meestal wordt er ook een verwijdingsplastiek verricht door middel van een patch (van lichaamseigen of kunstmateriaal).

Over deze operatie

Wat we gaan doen

Wat is deze operatie?

Voor het schoonmaken van een bloedvat wordt, na afklemming van de slagader, een snee in de liesslagader in de lengterichting gemaakt. Daarna wordt met fijne instrumenten het bloedvat schoongemaakt door de kalkplaque en zieke binnenlaag te verwijderen.

Het bloedvat wordt vervolgens meestal met een patch gesloten om te voorkomen dat de slagader op de plek van de hechtingen vernauwd raakt. Een patch is een lapje kunststof of een stukje van uw eigen ader. Als een eigen ader wordt gebruikt, wordt een grotere snee in de lies gemaakt. Indien ter plaatse geen goede ader is, kan ook een extra snee in het been of de enkel gemaakt worden om op die locatie een stukje ader weg te nemen.

De operatie duurt 2 tot 3 uur.

Hoe gaan we te werk?

De operatie vindt onder volledige narcose plaats. Voordat de narcose wordt toegediend, wordt u op de bewakingsapparatuur aangesloten en krijgt u een infuus in de hand of arm. 

Wat is het doel?

Door het bloedvat schoon te maken, wordt de bloedcirculatie in de slagader hersteld, waardoor de pijn en overage klachten in het been zullen afnemen.

Voorbereiding

U wordt op de dag van de operatie of de dag ervoor in het ziekenhuis opgenomen. Tussen de opname en de operatie zal, onder andere, de verpleegkundige, anaesthesist en de arts bij u langskomen om zaken rondom de operatie te bespreken.

U dient vanaf enige tijd voor de operatie nuchter te blijven. Tijdens een poliklinische afspraak met de anaesthesist wordt u hierover geïnformeerd. 

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de operatie

Tijdens de operatie merkt u niets, omdat u onder narcose bent.

Bij een operatie aan de liesslagader ontstaat soms een nabloeding door een lek van de naad tussen de vaatprothese en het eigen bloedvat. Soms kan ook de vaatprothese of gebruikte ader weer afgesloten zijn. Beide complicaties zullen operatief opgeheven moeten worden.

Andere specifieke complicaties kunnen zijn:

  • soms trombose, longembolie, longontsteking of blaasontsteking;
  • doof of prikkelend gevoel van de huid op de plek van het litteken.

Kort na de operatie

Na de operatie blijft u soms 1 nacht op de Intensive Care, waar u extra in de gaten wordt gehouden. Daarna wordt u naar de verpleegafdeling overgebracht. Na 1 dag wordt normaal gesproken de wonddrain verwijderd.

Soms ontstaat een (na)bloeding waardoor een heringreep noodzakelijk is.

Wanneer u terug bent op de verpleegafdeling zullen wij regelmatig een aantal controles uitvoeren. We kijken dan naar het kloppen van de slagaders op de voet, lekkage van de wond, bloeddruk, hartslag en temperatuur. Het is belangrijk dat u na de operatie zo snel mogelijk weer gaat lopen.

Eten en drinken mag u al weer een paar uur na de operatie. U mag douchen met een waterbeschermende pleister. Baden is niet toegestaan zolang de hechtingen niet zijn verwijderd.

De wond zal nog wel stijf en wat gezwollen zijn. Dit trekt na verloop van tijd weg. Eventueel kunt u tegen de zwelling tijdelijk een steunkous dragen. Het geopereerde gebied kan wat doof aanvoelen door het doorsnijden van de huidzenuwen. Ook dit vermindert meestal na verloop van tijd.

Thuis

Indien de arts het verantwoord vindt, kunt u meestal 2 tot 3 dagen na de operatie het ziekenhuis verlaten. U kunt langzamerhand uw oude leven weer oppakken. U voelt zelf wat wel en niet kan. Dagelijks een stuk lopen om de doorbloeding in uw been te stimuleren is belangrijk. Zwaar huishoudelijk werk en tillen moet u de eerste zes weken na de operatie vermijden. Verder zult u bloedverdunnende medicijnen moeten slikken.

Zes weken na de operatie komt u op controle bij de vaatchirurg.

Door zo gezond mogelijk te leven neemt de slagaderverkalking zo min mogelijk toe. Beweeg voldoende, voorkom overgewicht en niet roken.

Resultaat

Wanneer neemt u contact op?

U dient contact met ons op te nemen als:

  • De operatiewond rood, warm en pijnlijk of gezwollen is, dit kan een ontsteking zijn;
  • U koorts heeft.

Neem bij twijfel, lichamelijke klachten en vragen contact op met de afdeling Heelkunde van het Erasmus MC. De contactgegevens ontvangt u na de operatie. 

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor