Over deze operatie
Wat we gaan doen
Wat is deze operatie?
Bij een operatie van een hielbeenbreuk wordt u in principe op de dag van de operatie in het ziekenhuis opgenomen. Als er veel zwelling van de voet bestaat, dan nemen we u soms een aantal dagen eerder op om met een speciale brace uw voet te laten ontzwellen.
Eénmaal op de operatiekamer aangekomen, wordt u door de anesthesist onder narcose gebracht of u krijgt een verdoving van het gehele been. Hierover maakt u van te voren met de anesthesist afspraken.
Hoe gaan we te werk?
Vervolgens zal de chirurg via een huidsnede aan de buitenzijde van uw hiel de breuk benaderen. De breukdelen worden weer op hun plek gezet, waarna deze met een plaatje en schroeven aan elkaar vast worden gezet. Hierna wordt de wond weer gesloten en een drukkend verband aangelegd. Het kan zijn dat een wonddrain wordt achtergelaten. Soms koelen we de voet een aantal dagen in een speciale brace om zwelling tegen te gaan.
Voorbereiding
Voorafgaand aan de operatie
Om de kans op wondproblemen na de operatie zo klein mogelijk te maken, is het belangrijk dat de voet bij de operatie niet te gezwollen is. Daarom wachten we meestal een aantal dagen (soms wel twee weken) met de operatie. Om de voet te helpen "ontzwellen" is het belangrijk om deze goed hoog te houden. Soms is een opname met een zogenaamde voetpomp noodzakelijk om de zwelling te behandelen. Zo'n voetpomp stimuleert de bloedcirculatie van het onderbeen, waardoor de voet sneller ontzwelt.
Bijwerkingen & complicaties
Tijdens de operatie
U merkt niets tijdens de operatie omdat u onder narcose bent of plaatselijk verdoofd bent.
Kort na de operatie
Na de operatie blijft u 1 tot 3 dagen in het ziekenhuis. De meest voorkomende complicatie na een operatie aan het hielbeen is een ontsteking aan de operatiewond. Bij mensen die roken is de kans op problemen met wondgenezing 10 keer hoger als bij niet-rokers.
Daarnaast kunnen er niet specifieke complicaties ontstaan, zoals een trombosebeen.
Thuis
Na ontslag uit het ziekenhuis gaat u waarschijnlijk naar huis. De hechtingen worden na ongeveer twee weken op de polikliniek verwijderd. Na de operatie mag u drie maanden niet op het geopereerde been staan. Wij zullen u vragen de wond de eerste twee weken na de operatie goed in de gaten te houden en bij tekenen van infectie contact met ons op te nemen.
Resultaat
Breuken van het hielbeen ontstaan meestal door een forse krachtoverdracht op de voet. De schade aan het hielbeen en aan de omliggende structuren en gewrichten is hierdoor vaak ernstig. Ondanks maximale inspanningen om de breuk zo goed mogelijk te behandelen, houden veel mensen op langere termijn restklachten over.
De ernst hiervan verschilt en hangt af van, onder meer, de ernst van de breuk. Klachten variëren van een moe en/of pijnlijk gevoel diep in de hiel na een intensieve dag tot bijna niet meer kunnen lopen. het kan zijn, dat de klachten afnemen nadat de plaat en schroeven na botgenezing verwijderd zijn. Het kan ook zijn, dat de klachten door een blijvende beschadiging van het gewricht tussen sprongbeen en hielbeen worden veroorzaakt. Soms zijn de klachten zo erg, dat wordt besloten dit gewricht vast te zetten.
Wanneer neemt u contact op?
Indien u vermoedt, dat de operatiewond niet goed geneest, vragen wij u contact met de polikliniek of Spoedeisende Hulp op te nemen. Symptomen van een gestoorde wondgenezing zijn toename van pijn, roodheid, zwelling, warmte, pus uitvloed of wijkende wondranden.