Over deze operatie
Wat we gaan doen
Wat is deze operatie?
Een harttransplantatie wordt uitgevoerd bij patiënten met ernstig hartfalen, waarvoor geen andere opties meer zijn. Hierbij wordt het gezonde hart van een overleden persoon gehaald en bij de patiënt geplaatst in plaats van het falende hart.
Hoe gaan we te werk?
Het borstbeen wordt geopend om toegang te krijgen tot de borstkas. De bloedcirculatie wordt overgenomen door de hart-long machine. Het hart van de patiënt wordt verwijderd en het nieuwe hart wordt in de borstkas gezet. Daarna neemt het nieuwe hart de bloedcirculatie opnieuw over en wordt het borstbeen weer gesloten.
Wat is het doel?
Een harttransplantatie is een blijvende oplossing voor hartfalen. Veel patiënten hebben al eerder, voor de transplantatie, een steunhart (LVAD) gekregen. Deze heeft veel nadelen en is meestal tijdelijk. De patiënt kan zijn/haar hele leven met het getransplanteerde hart verder doen.
Bijwerkingen & complicaties
Tijdens de operatie
Voorbeelden van complicaties van een operatie zijn infectie, bloedingen, trombose en nierfunctiestoornissen. Specifieke complicaties tijdens hartoperaties zijn: bloedingen, een beroerte, een hartaanval of hartritmestoornissen. Vaak zijn de complicaties van voorbijgaande aard.
Kort na de operatie
Specifieke complicaties die ontstaan kort na hartoperaties zijn: hersenschade of een beroerte, verwardheid (delier), long- of blaasontstekingen of hartritmestoornissen. Er kan ook bijvoorbeeld een nabloeding of vocht rond het hart zijn waarvoor de chirurg u opnieuw moet opereren. Een getransplanteerd hart kan ook afgestoten worden door het lichaam
Thuis
Enkele voorbeelden van (late) complicaties zijn: wondinfecties, infectie van het nieuwe hart, niet goed genezend borstbeen, vochtophoging rond het hart (tamponade) en hartritmestoornissen. Ook later kan er nog afstoting van het hart optreden.
Resultaat
Wanneer neemt u contact op?
Indien klachten zoals hartkloppingen of kortademigheid ontstaan, in rust of toenemend bij inspanning. Bij koorts, zeker in combinatie met het ophoesten van slijm of pijnklachten. Bij pijnklachten en etter ter hoogte van het borstbeen.Contact
Neem contact op met de afdeling cardiologie of cardiothoracale chirurgie.Met wie heeft u te maken?
-
Dr. J.A. Bekkers
Cardio-thoracaal chirurg
-
Drs. P.L. de Jong
Cardio-thoracaal congenitaal chirurg
-
Dr. Y.J.H.J. Taverne
Cardio-thoracaal congenitaal chirurg
-
Drs. W.J. van Leeuwen
Cardio-thoracaal congenitaal chirurg
-
Drs. P.C. (Pieter) van de Woestijne
Cardio-thoracaal congenitaal chirurg
-
Drs. F.R.N. van Schaagen
Cardio-thoracaal chirurg
-
Dr. F.B.S. Oei
Cardio-thoracaal chirurg