Over deze operatie
Wat we gaan doen
-
Hechten van de buigpees. Dit gebeurt met stevige hechtingen, waarbij de pees of pezen nog wel goed moet(en) kunnen glijden.
-
Terugplaatsen van de pees op het bot met de hulp van een botanker. Dit is mogelijk als de pees doorsneden is net op het niveau waar de pees aan het bot vast zit.
-
Als het buigpeesletsel al langere tijd bestaat (per patiënt variërend, maar ongeveer vanaf 3-4 weken), is het mogelijk dat de pees en de peesschede dusdanig verlittekend zijn dat een direct herstel niet meer mogelijk is. Er kan dan een buigpeesreconstructie plaatsvinden.
Resultaat
Na een operatie aan buigpees letsel is er nabehandeling nodig. De nabehandeling bestaat uit spalk- en oefentherapie. Over het algemeen duurt de nabehandeling 3-4 maanden, waarbij u de eerste weken gemiddeld 1-2 x per week behandeld wordt. Na een paar dagen begint u met oefentherapie waarvoor een speciale spalk gemaakt zal worden.
Onder begeleiding van de handtherapeut kunt u starten met bewegen van de vinger. Het herstel en de revalidatie van een buigpeesletsel is er enerzijds op gericht om de herstelde buigpees de kans te geven te genezen zonder dat de pees opnieuw scheurt en de herstelde buigpees anderzijds te laten bewegen om verklevingen (en dus stijfheid) van het omliggende weefsel te voorkomen.