Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Onderzoek

EMG onderzoek

Elektro-myografie

Het EMG onderzoekt de werking van zenuwen en spieren in armen, gelaat, nek, schouders, rug of benen. Het onderzoek bestaat uit zenuwgeleidingsonderzoek en spieronderzoek.

Over dit onderzoek

Wat we gaan doen

Het zenuwgeleidingsonderzoek:

Er worden elektroden op arm, schouder, been of gezicht geplakt. Door elektrische schokjes te geven, wordt de werking van de zenuwen doorgemeten. Dit kan vervelend zijn. Soms wordt uw kind vooraf bij ons opgewarmd met warmte matten.

Het spieronderzoek:

De elektrische activiteit van de spieren wordt gemeten met een dunne naald. Dit onderzoek kan vervelend zijn. Als uw kind bloedverdunners gebruikt, wordt u verzocht dit te melden.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een neuroloog/ klinisch neurofysioloog, een neuroloog in opleiding en een laborant en duurt, afhankelijk van de vraag 30-60 min.

U blijft bij uw kind tijdens het onderzoek.

Hoe gaan we te werk?

Tijdens het onderzoek ligt uw kind op een onderzoeksbank. Bij het onderzoek naar de zenuwen worden er elektroden op de huid geplakt en de zenuw gestimuleerd. Bij het onderzoek van de spieren prikt de arts met een naaldje in een spier.

Het is belangrijk dat de huid van uw kind schoon, droog en vetvrij is. Het is ook belangrijk dat uw kind goed warm is. Zorg eventueel voor warme sokken en/of handschoenen.

Voor meer belangrijke informatie verwijzen we u naar de patiëntenfolder.

Wat is het doel?

Het doel van het EMG onderzoek is de functie te onderzoeken van de zenuwen en spieren.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens het spieronderzoek waarbij kleine naaldjes in een spier geprikt worden kan uw kind tijdelijk een een beurs gevoel hebben op die plaatsen. Mocht uw kind een klein beetje bloeden na het prikken, dan krijgt hij/zij een pleister.

Thuis.

Eventuele restjes van de kleefpasta of tekenpotlood kunnen er onder de douche afgewassen worden. Na het onderzoek kunnen de spieren van uw kind beurs of stijf aanvoelen, maar dit gaat vrij snel weer over.

Uitslag

Na het onderzoek kan nog geen informatie gegeven worden over de uitslag van het onderzoek. De registratie wordt eerst nog uitgewerkt en beoordeeld door een arts. U wordt verzocht zelf een afspraak te maken met uw specialist. Hij zal u op de hoogte stellen van de resultaten. Het duurt ongeveer 2 weken voordat uw arts de uitslag zeker heeft.

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor