Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Onderzoek

Beeldgestuurde biopsie & punctie

Voor dit onderzoek maken we gebruik van echografie of een CT-scanner om op de plaats van een gevonden afwijking een punctie of biopt te kunnen nemen.

Over dit onderzoek

Wat we gaan doen

Wat is het?

Bij een punctie wordt celmateriaal of vocht opgezogen met behulp van een dun naaldje. Bij een biopsie wordt een stukje weefsel weggenomen met een speciaal hiervoor ontwikkelde biopsienaald. Het celmateriaal/vocht/weefsel wordt voor onderzoek naar het lab gestuurd zodat een juiste diagnose gesteld kan worden.

 

Hoe gaan we te werk?

De huid wordt gedesinfecteerd. Als er een biopt genomen wordt, dan wordt de punctieplaats ook verdoofd. De radioloog plaatst de echokop op de huid en prikt de juiste plaats aan met een naald. Vervolgens wordt een kleine hoeveelheid weefsel met de speciale biopsie of punctienaald weggenomen. Soms vraagt de radioloog u de adem even in te houden. Soms wordt er meerdere malen gepuncteerd om voldoende materiaal te krijgen. Het materiaal wordt naar het laboratorium gebracht voor verder onderzoek. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

 

Wat is het doel?

Met een punctie of biopsie kan worden bepaald van welke ziekte er sprake kan zijn. Met een punctie of biopsie haalt de radioloog wat weefsel of cellen uit een orgaan of lymfeklier. Dit wordt vervolgens in het laboratorium onderzocht.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens het onderzoek

Eten en drinken

Op de dag van het onderzoek  mag u uitsluitend licht ontbijten/lunchen (denk aan magere yoghurt of beschuit). Als het onderzoek onder een roesje plaats vindt, moet u nuchter blijven. U mag zo nodig wel tabletjes met een slokje water innemen.

 

Bloedverdunners

Als u bloedverdunnende middelen gebruikt, kan het zijn dat u hiermee tijdelijk moet stoppen. Vertel het uw arts als u deze middelen gebruikt en vraag of u deze middelen moet stoppen of door kunt gebruiken.

 

Kleding

Omdat er gewerkt wordt in een steriele omgeving is het noodzakelijk dat u in schone kleding naar de onderzoekskamer komt. Ook is het handig als de kleding comfortabel en niet te strak zit.

 

In het ziekenhuis

Wanneer een kans op een bloeding bestaat, wordt u gevraagd na het onderzoek een paar uur op de dagbehandeling te blijven ter controle. De kans daarop is in het algemeen klein. Bij een longbiopt kan u een klaplong krijgen, de kans daarop is ongeveer 25 procent.

Thuis

U mag na de ingreep, in overleg met uw arts, weer gewoon eten en drinken.

Uitslag

Uitslag

Na de ingreep zal het afgenomen materiaal naar het laboratorium worden opgestuurd voor verder onderzoek. De duur van de uitslag is afhankelijk van het soort materiaal en duurt vaak van enkele dagen tot ongeveer 2 weken. De uitslag van het weefselonderzoek krijgt u van uw behandelend arts.

 

Wanneer neemt u contact op?

Krijgt u thuis onverhoopt toch een complicatie? Belt u dan naar de polikliniek Radiologie (010) 704 20 06 (bereikbaar van 08.00 - 16.30 uur). Buiten kantoortijden belt u naar het algemene nummer van het Erasmus MC. Vraag dan naar de dienstdoende assistent van de Radiologie.

Aandoeningen

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor