Over dit specialisme
Wat we doen
Pathologie is een medisch specialisme waarbij de diagnose voorop staat. Dit geldt voor de aard van voorloperlaesies die gevonden worden bij bevolkingsonderzoeken (borst-, baarmoederhals- en darmkanker). Dit geldt ook voor alle ziekten, waarbij microscopie, eiwit- en molecule bepalingen essentieel zijn. Pathologen zitten in vrijwel alle tumorwerkgroepen van het ziekenhuis. Op grond hiervan kunnen therapeutische beslissingen genomen worden: welke middel bij welke aandoening.
In het Erasmus MC houdt de afdeling pathologie zich verder bezig met onderwijs (aan studenten geneeskunde, master studenten, promovendi, arts-assistenten in opleiding). Pathologie is een zeer breed vak, wat al heel vroeg in de medische opleiding onderwezen wordt. Verder doet de afdeling onderzoek naar ziekten en de oorzaken daarvan: op zoek naar nieuwe therapieën. De onderzoekers werken nauw samen met andere afdelingen die hier ook hun experimentele laboratorium hebben gevestigd. Verder beheert de pathologie de weefsel- en vriesbank.
Download hier ons jaarverslag
Uitslagtermijnen / doorlooptijden
Met welke (gemiddelde) doorlooptijd kunt u rekening houden vanaf materiaalontvangst bij het secretariaat van de afdeling Pathologie.
In verband met het plannen van vervolgafspraken met patiënten is het goed om te weten met welke (gemiddelde) doorlooptijden u rekening kan houden bij moleculaire pathologie. De doorlooptijden vanaf materiaalontvangst bij het secretariaat afdeling Pathologie zijn weergegeven in werkdagen.
Voor biopten geldt een doorlooptijd van 5 werkdagen, resecties 10 werkdagen. Weefsels ter ontkalking duurt langer. Dit is weefsel afhankelijk.
Praktisch
Op deze pagina kunt u uitgebreide informatie vinden omtrent ons aanbod in de bepalingenwijzer, evenals bijbehorende voorwaarden en tarieven, alsmede de benodigde aanvraagformulieren en aanwijzingen om materiaal goed en veilig naar ons te versturen.
Accreditaties, erkenning en IVDR openbare verklaring
ISO 15189:2012 (RvA)
Binnen de afdeling Klinische Pathologie is een uitgebreid geïntegreerd kwaliteitssysteem geïmplementeerd om de kwaliteit voor een passende zorg/dienstverlening aan de patiënten en aanvragers te waarborgen. Dit kwaliteitssysteem is gebaseerd op de ISO norm 15189 en het maakt deel uit van het kwaliteitssysteem van het Erasmus MC, dat in 2008 en in 2013 door het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ) geaccrediteerd is. De ISO (Internationale Organisatie voor Standaardisatie) is een internationale organisatie die normen vaststelt die gelden voor kwaliteit en competentie in o.a. medische laboratoria. Deze internationale norm kan door medische laboratoria worden gebruikt om hun kwaliteitsmanagementsystemen te ontwikkelen en hun eigen competentie te beoordelen. Hij kan ook door klanten van het laboratorium, regelgevende instellingen en accreditatieinstellingen worden gebruikt om de competentie van medische laboratoria te bevestigen of te erkennen.
De afdeling pathologie is per december 2011 ISO-geaccrediteerd (nr. M011, zie de scope op de website van de Raad voor Accreditatie).
Beroepsgroep NVvP (Nederlandse Vereniging voor Pathologie)
De afdeling Pathologie is op 28 juni 2018 gevisiteerd door de Landelijke Visitatie Commissie van de NVvP en heeft een waardering gekregen voor 2 jaar (2020).
KNMG – RGS (Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten)
De RGS heeft erkenning verleend aan de opleider, plaatsvervangend opleider en opleidingsinrichting voor 5 jaar (1 april 2016 tot 1 april 2021).
SBB
De afdeling Klinische Pathologie is een bij het Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) aangesloten en erkend leerbedrijf. Door deze erkenning is de afdeling bevoegd om stages en leerbanen te verzorgen voor het middelbaar beroepsonderwijs.
Stichting Bevolkingsonderzoek Zuid-West
De afdeling is sinds 2013 toegelaten als Pathologie Laboratorium waarmee Coloscopiecentra overeenkomsten kunnen / mogen afsluiten in het kader van Bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Door middel van audits wordt getoetst of de afdeling voldoet aan de kwaliteitseisen (periodieke audits: 21 november 2014, 4 augustus 2016, 28 mei 2018 en 18 juli 2019, volledige audit: 29 maart 2017).