Algemeen
Er zijn geen bezwaren tegen het coronavaccin bij de diagnose hypofyse tumor en wij adviseren u dan ook om u te laten vaccineren. Kijk wel goed naar de informatie die door de verschillende fabrikanten van de vaccinaties wordt gegeven. Heeft u eerder een allergische reactie op bepaalde bestanddelen van de vaccinatie gehad dan is het verstandig om deze niet zo maar te laten zetten.
Bent u zwanger dan is de vaccinatie niet aan te raden, omdat er onvoldoende informatie is bij zwangere vrouwen.
Enkele links met extra informatie over de eerste coronavaccins vindt u onderaan deze tekst.
De interactie (dat medicijnen elkaars werking beïnvloeden) van het vaccin met andere medicijnen is nog niet helemaal duidelijk. Toch kunnen we, door te kijken naar andere vaccins en hoe ze werken, zeggen dat we geen grote problemen verwachten. Als u toch ernstige bijwerkingen krijgt na het zetten van een coronavaccin, vragen wij u contact op te nemen met onze polikliniek.
Somatostatine analogen (Lanreotide, Octreotide), Groeihormoon receptor analoog (Somavert) en COVID-vaccinaties
Gebruikt u een (langwerkend) somatostatine analoog? Dan verwachten we niet dat het uitmaakt op welk moment u het coronavaccin krijgt. Heeft u vaak bepaalde bijwerkingen na het prikken van het somatostatine analoog of somavert, dan is het misschien beter om de vaccinatie in de andere week te laten zetten. Dus dan slaat u een prik met somavert over. Indien u voor het eerst start met een somatostatine analoog of somavert is het misschien ook beter om deze niet in dezelfde week te laten zetten als het vaccin. Dan kunt u eventuele bijwerkingen van de verschillende medicijnen makkelijker herkennen.
Bijnierschorsinsufficiëntie en COVID-vaccinaties
Wij adviseren patiënten met bijnierschorsinsufficiëntie om jaarlijks de griepprik te halen omdat hiermee de meest ernstige vormen of complicaties van de griep voorkomen kunnen worden. Ditzelfde geldt ook voor het coronavaccin. Een ernstige griep is voor deze groep patiënten een potentieel gevaar, omdat dan een bijniercrisis op zou kunnen treden. Zoals het er nu naar uitziet zal het coronavaccin misschien ook een jaarlijks prik kunnen worden. Wat betreft de voorzorgsmaatregelen voor het vaccin zijn die voor corona niet anders dan die voor de griep.
Op de website van Bijniernet staat veel actuele informatie over bijnierschorsinsufficiëntie en het coronavaccin en eventueel te nemen voorzorgsmaatregelen, zie https://www.bijniernet.nl/corona-covid-19-themapagina.
Chirurgische ingrepen en COVID-vaccinaties
Wordt u binnenkort geopereerd onder narcose (algehele anesthesie)? Om geen problemen te krijgen met de operatie vragen wij u om het vaccin NIET binnen 48 uur voor de operatie te laten zetten.
Nadat u uit het ziekenhuis ontslagen bent, mag u het coronavaccin wel laten zetten.
Wordt de operatie onder lokale verdoving gedaan, dan kunt u het coronavaccin gewoon laten zetten.
Maar als de chirurg of anesthesist dat niet wil, dan zullen we u dat vooraf duidelijk vertellen.
Specifieke informatie over de verschillende COVID-vaccinaties
Informatie over de verschillende coronavaccins kunt u onder andere terugvinden in de bijsluiters en op de informatie pagina’s van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen: