Over deze behandeling
Wat we gaan doen
Wat is deze behandeling?
Er wordt een plastic buisje in de ader van been of arm geplaatst (af en toe ook in de hals). Dat buisje wordt gebruikt om stolsel weg te zuigen en om de sterke bloedverdunner toe te dienen. Meestal zijn een aantal van deze behandelingen nodig tijdens uw opname in het ziekenhuis.
Hoe gaan we te werk?
U wordt in het ziekenhuis opgenomen en zult een aantal dagen platte bedrust moeten houden, zolang als de behandeling duurt.
Een team van artsen en verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in de behandeling van een acute diepe veneuze trombose zal u begeleiden. U wordt in de gaten gehouden door het personeel, apparatuur en door het bekijken van uw bloed.
Wat is het doel?
Het doel is om de bloedprop uit de aderen van het been of het bekken te verwijderen. Hierdoor kan het bloed weer uit het been wegstromen. Bij 20% tot 50 % van de mensen die een trombosebeen krijgen, ontwikkelen zich later klachten als kramp, tintelingen of een zwaar en vermoeid been. Ook kunnen er huidafwijkingen ontstaan. Dit wordt het Post Trombotisch Syndroom (PTS) genoemd. Door de bloedprop in een vroeg stadium te verwijderen, proberen we te voorkomen dat zich PTS gaat ontwikkelen.
Voorbereiding
Voorafgaand aan de behandeling
Voor deze behandeling dient u nuchter te zijn. Dit betekent dat u 6 uur voor de geplande opname niet meer mag eten of drinken. Wel mag u uw medicijnen met een glas water innemen.
Bijwerkingen & complicaties
Tijdens de behandeling
Het plaatsen van het buisje in de ader, het wegzuigen van stolsels en toedienen van de bloedverdunners voeren we uit na een lokale verdoving. Mocht het nodig zijn om een stent bij u te plaatsen, dan wordt dit gedaan onder een roesje of soms onder narcose. U zult dus niets voelen tijdens deze behandeling of tijdens de stentplaatsing.
Op de verpleegafdeling
Als een stent geplaatst is, kunt u pijn in rug of been voelen. Uit de aanprikple kunt u nabloeden. In dit geval wordt er afgedrukt.
Een voetpomp zorgt ervoor dat de bloedstroom op gang blijft als u stil in bed ligt. Verder krijgt u nadat de behandeling is afgerond zo snel mogelijk een bloedverdunner via een injectie toegediend.
De volgende dag wordt met een echo gecontroleerd of de behandeling effectief is geweest is. Zodra u kunt, wordt u geadviseerd te gaan bewegen.
Thuis
De rugpijn houdt vaak ook thuis nog aan. Indien de stent tot in het been is geplaatst, kan het ook in de lies pijnlijk zijn. Meestal trekt dit binnen 2 weken weg. Er kan een bloeduitstorting zichtbaar zijn op de aanprikplaats.
We adviseren om zoveel mogelijk te bewegen en een steunkous te dragen. De bloedverdunners moet u elke dag spuiten. Als het been weer dik wordt of verkleurt, moet u zo snel mogelijk met het ziekenhuis contact opnemen.
Resultaat
Resultaat
Na twee weken komt u terug op de polikliniek Dermatologie voor een echo controle. Als de ader en stent dan goed open zijn, gaan we de spuitjes bloedverdunners omzetten naar tabletten. De klachten van de trombose zijn waarschijnlijk afgenomen en houden we bij aan de hand van een scorelijst.
We controleren de stent regelmatig met een echo, waarvoor u steeds bij ons op de polikliniek terug komt.
Wanneer neemt u contact op?
Indien u een dik of pijnlijk been ontwikkelt of wanneer er een bloeding optreedt, dient u zo snel mogelijk contact met het ziekenhuis op te nemen. U belt dan op werkdagen met één van de verpleegkundigen of artsen, die uw situatie vervolgens beoordelen en u verdere instructies geven. Telefoonnummer 010 703 6411 of 06 24927123. In spoedeisende gevallen kunt u 's avonds en in het weekend contact opnemen met de dienstdoende vaatchirurg via de telefooncentrale van het Erasmus MC, telefoonnummer 010 704 0704.
Voor vragen of het maken en verplaatsen van uw afspraak, kunt u mailen naar afspraak.derma@erasmusmc.nl.
Met wie heeft u te maken?
Voor deze behandeling wordt nauw samengewerkt tussen de dermatoloog (in opleiding), vaatchirurg (in opleiding), interventieradioloog (in opleiding), hematoloog (in opleiding), co-assistent, verpleegkundig specialist, verpleegkundige, doktersassistente, bandagist (aanmeter steunkous) en de physician assistent radiologie, zodat u de best mogelijke zorg krijgt.
Hoofdbehandelaars voor de trombolyse bij een acute diep veneuze trombose van been of arm zijn: