Over deze behandeling
Wat we gaan doen
Wat is het?
De “inside out” techniek is gebaseerd op de ontstaanswijze van de aangeboren afwijkingen en houdt verwijdering van een deel van de huid en gehoorgang. Van belang is tevens voldoende diep, dat wil zeggen tot het vlies van de kauwspier, weefsel te verwijderen. Voor de zeldzame variant die zich onder het oor bevindt geldt dat er eveneeens een deel huid wordt uitgenomen. Vervolgens moet de aangezichtszenuw vrijgelegd worden, zodat de fistel tot aan de kraakbenige gehoorgang kan worden uitgenomen. Soms moet hierbij een deel van de oorspeekselklier ook mee uitgenomen worden.
Hoe gaan we te werk?
Vrijwel altijd lukt het de operatie via een hele kleine ofwel een goed gecamoufleerde huidsnede te verwijderen. Als de aangezichtszenuw opgezocht moet worden maken we tegenwoordig altijd gebruik van een zenuwmonitor wat het risico op beschadiging van nog verder verkleind.
Het doel van de operatie is 2-ledig:
- Voorkoming van infecties van de fistel
- Cosmetisch
Bijwerkingen & complicaties
Tijdens de behandeling
Zoals bij elke operatie zijn er de nadelen en risico’s van de narcose en van de operatie zelf: nabloeding en infectie. In het specifieke geval van een fistel onder het oor komt daar het risico van beschadiging van de aangezichtszenuw bij. Het verdient dan ook aanbeveling om dergelijke operaties door een ervaren KNO-arts/hoofd-hals chirurg te laten doen.
Op de verpleegafdeling
Op de verpleegafdeling moet gelet worden op het eventuele ontstaan van een nabloeding. Na verwijdering van een fistel onder het oor moet de functie van de aangezichtszenuw gecontroleerd worden.
Thuis
In de week na operatie zou zich eventueel een wondinfectie kunnen ontwikkelen. Lokale roodheid, zwelling, vochtafscheiding en koorts zouden daar op kunnen wijzen.
Resultaat
Na de operatie is de fistel weg en kunnen er in principe geen infecties meer optreden. Wel gaat dit ten koste van een litteken, maar de huidsnede kunnen we vrijwel altijd in een huidplooi maken, zodat het litteken goed gecamoufleerd wordt.
Wanneer neemt u contact op?
Bij lokale roodheid, zwelling, vochtafscheiding, koorts en/of benauwdheid moet u contact opnemen. In het geval van een scheef gezicht moet u direct naar het ziekenhuis komen.
Hoe neemt u contact op?
Tel: (010) 704 13 57
U kunt ons secretariaat mailen (niet voor medische vragen).
E-mail, onder vermelding van uw naam, geboortedatum en/of patiëntnummer.
Met wie heeft u te maken?
Aandoeningen
Er zijn grofweg 2 typen fistels rond het oor:
- Pre-auriculaire cysten en fistels (aangeboren) fistels boven de gehoorgang)
- Branchiogene afwijkingen (stoornissen in de aanleg van de kieuwbogen)
Het eerste bevindt zich boven de gehoorgang en wordt meestal verwijderd met de “inside out” techniek. Lees hier een uitgebreid artikel over deze procedure. Het tweede type bevindt zich onder het oor en/of hoog in de hals. Dit type is veel zeldzamer en vereist onder andere het vrijleggen van de aangzichtszenuw.