Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Behandeling

Kijkonderzoek van de neus

Neusendoscopie

Deze pagina heeft tot doel u informatie te geven over neusendoscopie (kijkonderzoek van de neus).

Over deze behandeling

Wat we gaan doen

Wat is het?

Kijkonderzoek van de neus (door de KNO-arts neusendoscopie of nasofaryngoscopie genoemd) is het bekijken van de neus en de ruimte achter de neus (neus-keelholte). Dit onderzoek kunnen wij met en zonder verdoving van het neusslijmvlies uitvoeren. De KNO-arts zal vaststellen welke manier voor u het beste is. De KNO-arts kan (persoonlijke voorkeur) het onderzoek doen met twee soorten kijkbuisjes (ook wel optiek, endoscoop of scoop genoemd): een star buisje (2,7 of 4 mm dik en 18 centimeter lang) of een flexibel slangetje (4 mm dik).

Hoe gaan we te werk?

Wanneer verdoving wordt toegepast, wordt u na inwerken (10-20 minuten) van de verdoving weer in de spreekkamer geroepen. De watjes worden uit de verdoofde neus gehaald. Hierna begint het onderzoek, waarbij het starre buisje of het flexibele slangetje maximaal tien centimeter (de diepte van de neus) de neus wordt ingebracht. Het onderzoek duurt ongeveer een minuut. 

Wat is het doel?

Met dit onderzoek kunnen structuren dieper in de neus en in de neus-keelholte goed worden onderzocht. In de neus wordt speciaal aandacht besteed aan: het neustussenschot, de neusschelpen, het uiterlijk van het slijmvlies, de afvoergangen van de neusbijholten en eventuele afwijkingen van de inwendige neus.

In de neus-keelholte worden de volgende structuren beoordeeld:
- de neusamandel
- de uitgangen van de beide buizen van Eustachius
eventuele afwijkingen

Bijwerkingen & complicaties

Wat ervaart u thuis na de behandeling?

U kunt op eigen gelegenheid naar huis. Indien verdoving is gebruikt, is deze na maximaal twee uur uitgewerkt. Zolang kunt u beter niets drinken of eten (verslikgevaar). Na het uitwerken van de verdoving zult u geen klachten hebben. Er zijn geen risico’s of bijwerkingen van het onderzoek of de verdoving te verwachten.

 

Met wie heeft u te maken?

Aandoeningen

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor