Over deze behandeling
Wat we gaan doen
Wat is het?
Gesuperviseerde looptraining is een therapie, waarbij lopen op de loopband wordt aangevuld met fiets- en krachttraining. Er wordt een persoonlijk trainingsschema opgesteld. De eerste weken komt u 2 tot 3 keer bij de fysiotherapeut voor een sessie van minimaal 30 minuten. Daarna zult u zelfstandig moeten gaan trainen.
Hoe gaan we te werk?
Patiënten met claudicatio intermittens (etalagebenen) die in aanmerking komen voor looptherapie, worden door de vaatchirurg naar één van de aangesloten fysiotherapeuten in de directe woonomgeving doorverwezen via Chronisch Zorgnet. Supervisie door de fysiotherapeut en toewijding van de patiënt zijn essentieel voor het slagen van de behandeling.
Wat is het doel?
De training is gericht op het opvoeren van de loopafstand en het looptempo. Tevens zal aandacht worden besteed aan leefstijlveranderingen, zoals stoppen met roken, gezond eten, juist gebruiken van medicatie en het ontwikkelen van een actieve levensstijl. Maar liefst 50% van de patiënten met etalagebenen heeft baat bij deze behandeling. De training vermindert de pijnklachten bij het lopen, u wordt actiever en heeft over het algemeen een langdurig effect. Het risico op hart- en vaatziekten neemt bovendien af.