Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Behandeling

Reconstructie gehoorgang

Meatoplastiek

Bij een meatoplastiek wordt de ingang van de gehoorgang ruimer gemaakt. De grootte van de gehoorgangingang wordt vaak bepaald door het oorschelpkraakbeen; hier wordt een stukje vanaf gehaald.

Over deze behandeling

Wat we gaan doen

De ingreep kan onder plaatselijke verdoving of in narcose worden verricht en kan aan één of twee oren worden uitgevoerd. Van het oorschelpkraakbeen dat onder de huid naast de ingang van de gehoorgang ligt, wordt een stukje afgesneden. De huid wordt gehecht met enkele oplosbare hechtingen.

Hoe gaan we te werk?

Wanneer de operatie in plaatselijke verdoving plaatsvindt worden eerst de gehoorgang en de oorschelp met een injectie verdoofd. Nadat de huid is opengesneden wordt het oorschelpkraakbeen opgezocht, waarna daarvan een stukje kan worden afgesneden. Wanneer de gehoorgang voldoende ruim is geworden, wordt de huid weer gehecht. Tenslotte gaat er een zalftamponnetje in de gehoorgang.

Wat is het doel?

Ruimer maken van de opening van de uitwendige gehoorgang. Dit kan helpen bij vaak terugkerende ontstekingen van de gehoorgang en/of het middenoor of wanneer de gehoorgang zichzelf niet reinigt van oorsmeer.

 

 

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de behandeling

De eerste dagen na de operatie kan de wond nog wat pijnlijk zijn. Doordat er een zalftampon in de gehoorgang zit, is het gehoor de eerste dagen na de operatie verminderd. Soms kan een ontsteking van de wond optreden. Dit geeft pijn en pus bij de wond.

Op de verpleegafdeling

Oorpijn kan al kort na uitwerken van de verdoving optreden. Het gehoor is verminderd doordat er een zalftampon in het oor zit.

Thuis

Oorpijn kan al kort na uitwerken van de verdoving optreden. Het gehoor is verminderd doordat er een zalftampon in het oor zit.




Resultaat

Als de wond is genezen, is de gehoorgang ruimer open. Dat kan, afhankelijk van de klachten om welke reden de ingreep is verricht, leiden tot een afname van ontstekingen, tot het minder vaak hoeven (laten) schoonmaken van de gehoorgang of tot het kunnen dragen van een hoortoestel omdat het oorstukje beter past.

Wanneer neemt u contact op?

Bij aanhoudende of toenemende pijn aan de wond. Bij tekenen van ontsteking: roodheid, zwelling en pus.

 

Met wie heeft u te maken?

Aandoeningen

Terugkerende onstekingen van de uitwendige gehoorgang en/of het middenoor. Regelmatige ophoping van oorsmeer (cerumen) in de gehoorgang. Het niet goed kunnen dragen van een hoortoestel omdat het oorstukje niet goed in de gehoorgang past.

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor