Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Behandeling

Echogeleide Sclerocompressietherapie (ESCT)

Behandeling van spataderen door deze van binnenuit dicht te ‘plakken’ met medicinaal schuim. Deze behandeling wordt ook wel het ‘inspuiten’ van spataders genoemd.

Over deze behandeling

Wat we gaan doen

Wat is het?

Bij echogeleide sclerocompressietherapie wordt het te behandelen vat ingespoten met ‘foam’ (een medicinaal schuim) dat zich aan de vaatwanden hecht en ze aan elkaar laat kleven. De spatader wordt zo als het ware ‘dichtgeplakt’. Echogeleide sclerocompressietherapie vindt plaats tijdens dagbehandeling op onze polikliniek. U hoeft hiervoor dus niet te worden opgenomen in het ziekenhuis.

Hoe gaan we te werk?

Terwijl u rechtop staat, brengt de arts het te behandelen vat in beeld met het

duplex-apparaat. Dit apparaat brengt met geluidsgolven de vaten van het been in beeld (echo principe). Vandaar de naam ‘echogeleide’ sclerocompressie. De aanprikplaats wordt met een stift op uw been afgetekend. Hierna neemt u plaats op de behandeltafel. 

Met een naald prikt de arts de ader aan, met de duplex controleert hij of de naald goed zit. Vervolgens worden enkele milliliters ‘foam’ (aetoxyscerol gemengd met lucht) in het vat ingespoten. De verspreiding hiervan wordt gecontroleerd met het duplex-apparaat. Als meerdere spataderen worden behandeld, herhaalt de arts deze procedure een aantal keren.

Om ervoor te zorgen dat de wanden goed kunnen verkleven, is het bijzonder belangrijk dat na de behandeling druk wordt uitgeoefend op het behandelde vat. Daarom krijgt u een elastische kous aan. U dient in totaal een week een lange of korte (afhankelijk van het behandelde vat) elastische kous te dragen.

Wat is het doel?

Het doel van de behandeling is het dicht ‘plakken’ van de spatader. Hierdoor ontstaat er een (steriele) ontstekingsrectie in de spatader en uiteindelijk littekenweefsel waardoor de ader dicht gaat zitten en er dus geen bloed meer doorheen gaat. Na de behandeling zal er dus geen bloed meer in de ader blijven ‘hangen’ waardoor de ader geen klachten meer kan veroorzaken.

Voor- en nadelen van deze therapie

De behandeling is cosmetisch aantrekkelijk omdat u er geen littekens aan overhoudt. Daarnaast hoeft er geen verdovingsprik te worden gegeven. Een ander groot voordeel van deze behandeling is de korte behandeltijd: is het vat eenmaal goed aangeprikt, dan duurt de eigenlijke behandeling slechts een minuut. In totaal duurt de complete behandeling ongeveer 15 minuten.

Een nadeel is dat het vat na verloop van tijd weer open kan gaan. Het kan dan echter weer op dezelfde manier worden behandeld.

 

Nazorg en controles

Ongeveer zes tot acht weken na de behandeling zien we u terug voor controle. Soms adviseert de arts de controleafspraak sneller te laten plaatsvinden. Tijdens de controle wordt beoordeeld of de behandeling is geslaagd. Het is mogelijk dat het vat niet goed is dichtgegaan of dat het weer is opengegaan. Als blijkt dat de behandeling herhaald moet worden, kan dat in principe direct. Het kan ook zijn dat een andere behandelvorm noodzakelijk is. 

Elastische kous

  • De kous mag niet nat worden. 
  • U houdt de kous de eerste 48 uur om.
  • U draagt de therapeutisch elastische kous en daarna nog 5 dagen overdag.
  • Het dragen van de kous is van groot belang voor het slagen van de behandeling.
  • U trekt de kous aan bij het opstaan. De kous mag pas uit als u naar bed gaat.

Naar huis

Na afloop van de behandeling mag u naar huis. Bewegen is goed, maar ‘alles met mate’. Vermijdt de eerste week na de ingreep intensieve sporten zoals wielrennen of hardlopen en sauna bezoek. Hierna mag u uw normale activiteiten weer hervatten

 

Voorbereiding

 

Voor deze behandeling hoeft u niet nuchter te zijn, voor de behandeling is geen verdoving nodig. 

Denkt u eraan dat u op de dag van de behandeling geen crème of zalf op uw benen mag smeren.

Als u therapeutisch elastische kousen of een panty (TEK) heeft, neem die dan mee. Na de behandeling draagt u speciale kousen, waardoor een strakke broek en strakke schoenen mogelijk niet passen

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de behandeling

Tijdens de behandeling zult u een of meerdere injecties krijgen waarbij  de ‘foam’ wordt ingespoten, deze prikken kunnen gevoelig zijn.

Thuis

Mogelijke bijwerkingen en complicaties:

  • Pijn na de ingreep is niet gebruikelijk. Na de behandeling kunnen er wel pijnlijke harde strengen ontstaan op de plaats waar de spataderen zaten. Neemt u bij (aanhoudende) pijn in het hele (onder)been, of bij roodheid en/of zwelling van het behandelde been, contact op met de afdeling Dermatologie.
  • Donkere verkleuring (pigmentatie) van de huid boven de behandelde spatader. Deze verkleuring verdwijnt meestal na verloop van tijd. Mensen met een donkerder huidtype hebben een grotere kans op blijvende pigmentatie. Deze donkere verkleuring kan ook ontstaan door blootstelling aan zonlicht. Probeer daarom zes weken na de behandeling zonlicht op de plaats van de behandeling te vermijden.
  • Oppervlakkige trombose (pijnlijke streng in behandeld gebied). Dit trekt in de loop van weken spontaan weg. Eerst verdwijnt de gevoeligheid na ongeveer drie weken en daarna de onderhuidse ‘knobbels’ in de loop van maanden.
  • Allergische reactie op de sclerosans (zeer zelden).
  • Diepe veneuze trombose (zeer zelden).
  • Het zien van lichtflitsen en/of het uitlokken van migraineaanvallen (zeer zelden; patiënten met een ‘gaatje’ in het hart hebben hierop een grotere kans).

Resultaat

Resultaat

Bij een goed resultaat zal de behandelde ader na een aantal weken gedeeltelijk of volledig dicht zitten en/of zal dus geen spatader meer zijn.

Meestal zijn er meerdere behandelingen/sessies nodig om tot een goed resultaat te komen. Hierbij is het ook belangrijk om van u terug te horen hoe u de klachten in uw been na de behandeling ervaart.

In de meeste gevallen zal er een controle afspraak ingepland worden 6-8 weken na behandeling om het effect te beoordelen. In overleg met u kan er indien nodig dan besloten worden om de behandeling direct nogmaals uit te voeren. 

Wanneer neemt u contact op?

  • Bij (hevige) aanhoudende pijn in het been (langer dan 2-3 weken)
  • Indien het behandelde been in zijn geheel of de kuit rood en/of gezwollen is (een rode streng aan de binnenzijde van het bovenbeen is normaal)
  • Bij verdenking op een infectie (koorts, niet lekker voelen, roodheid, pijn)

 

Met wie heeft u te maken?

Aandoeningen

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor