Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Behandeling

Chirurgie bij mond- of keelholtekanker

De “commando-procedure”

Dit is een uitgebreide operatie waarbij een tumor uit de mondholte of keelholte wordt verwijderd, en meestal ook de lymfeklieren uit de hals.

Over deze behandeling

Wat we gaan doen

Wat is het?

Een operatie van de mond-keelholte is ingrijpend. Hoe ingrijpend hangt af van het stadium van de ziekte. Tijdens deze operatie wordt de tumor verwijderd, vaak samen met een deel van de onderkaak, tong of mondbodem. Om de tumor goed te kunnen verwijderen wordt soms de kaak gespleten. Meestal worden ook de lymfeklieren uit de hals verwijderd.

Als de tumor beperkt is, sluiten we de wond in de mond direct. Als er een groot deel van tong, wang of lip wordt weggehaald dan herstellen we het ontstane defect met weefsel van een andere plaats in uw lichaam. Bijvoorbeeld een ander stuk huid, spier of bot. Dit haalt de chirurg dan uit uw arm of been.

Hoe gaan we te werk?

U gaat helemaal onder narcose voor deze operatie. Hierna werkt een team van hoofd-halschirurgen en reconstructieve chirurgen samen om de tumor volledig te verwijderen en de functie zo goed mogelijk te herstellen. Deze operatie kan soms wel 8 tot 10 uur duren

Wat is het doel?

Kanker in de mond-keelholte is goed te genezen door een operatie, maar de kans dat de ziekte terugkomt blijft aanwezig. U blijft daarom minimaal 5 jaar onder controle. In de eerste jaren elke paar maanden en daarna steeds minder vaak.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de behandeling

Door de operatiewond kunt u tijdelijk niet eten. Daarom krijgt u vloeibare voeding via een slangetje (sondevoeding). Dit is meestal tijdelijk.
Om te voorkomen dat u moeilijkheden met ademhalen zou krijgen als gevolg van de operatie maken we een gaatje in uw luchtpijp. Dit heet een tracheotomie. Met een pijpje (canule) wordt het gaatje opengehouden. Zodra u weer veilig op de normale manier kunt ademen gaat het pijpje eruit en groeit het gaatje weer gewoon dicht.

Op de verpleegafdeling

Na de operatie heeft u een infuus. Hiermee krijgt u extra vocht of medicijnen toegediend totdat dit niet meer nodig is. In het wondgebied worden drains achtergelaten om wondvocht af te voeren. De vochtproductie neemt doorgaans na enkele dagen af waarna de drain verwijderd wordt. Tijdens de operatie krijgt u vaak een katheter (slangetje) in de urineblaas die na enkele dagen verwijderd wordt. De mondhygiëniste komt regelmatig bij u langs en u moet regelmatig de mond spoelen. Na de operatie zitten er hechtingen in het wondgebied. Rondom de negende dag zullen deze worden verwijderd. De dag na de operatie mag u in principe al uit bed. 

Thuis

Afhankelijk van de uitgebreidheid van de operatie en bestraling kan de functie van de mond-keelholte worden aangetast. Dit kan gevolgen hebben voor de spraak en het slikken. De ernst van deze klachten is sterk afhankelijk van de uitgebreidheid van de behandeling.

U kunt klachten krijgen in uw nek en schouder door het weghalen van de lymfeklieren. Het lymfevocht in uw gezicht kan zich soms ophopen. Lymfedrainage therapie kan daarbij helpen

 

Resultaat

Resultaat

Het doel van de operatie is om al het kankerweefsel te verwijderen. Daarom wordt het weggehaalde weefsel onderzocht op kankercellen. De definitieve uitslag hiervan weten we na ongeveer 2 weken. In veel gevallen is er een aanvullende behandeling nodig na de operatie. Hiermee wordt de kans op genezing vergroot. Meestal bestaat deze aanvullende behandeling uit bestraling, soms samen met chemotherapie.

Wanneer neemt u contact op?

Bij twijfel mag u altijd contact opnemen met de dienstdoende KNO-arts van ons ziekenhuis. U moet altijd contact opnemen bij benauwdheid, een bloeding uit de mond of hals, of als uw hals plotseling gaat zwellen.

Hoe neemt u contact op?

Tel: (010) 704 13 57

U kunt ons secretariaat mailen (niet voor medische vragen).

E-mail: hoofdhalschirurgie@erasmusmc.nl  onder vermelding van uw naam, geboortedatum en/of patiëntnummer

Met wie heeft u te maken?

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor