Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Behandeling

Beengeleidingshoortoestel

Botverankerd hoortoestel, BAHA, Bone Conduction Devices (BCD)

Een speciaal hoortoestel (beengeleidingstoestel) wordt vastgeklikt op een schroef die vastzit in het bot achter het oor. Dit beengeleidingstoestel is enkel geschikt voor bepaalde gehoorverliezen. Met dit toestel kan een geschikte kandidaat beter horen en verstaan.

Over deze behandeling

Wat we gaan doen

Wat is het?

Bij mensen met een conductief gehoorverlies (ook wel  geleidingsverlies) werkt het slakkenhuis nog goed, maar wordt geluid niet goed doorgegeven aan het slakkenhuis. Geluid via beengeleiding is dan goed hoorbaar. Om een in het bot verankerd beengeleidingstoestel goed te kunnen gebruiken, wordt een implantaat (schroef) geplaatst in het bot achter het oor. Een beengeleidingstoestel klikt daar op vast.

Een beengeleidingstoestel is niet voor iedereen geschikt, en ook niet iedereen met een conductief gehoorverlies is het best geholpen met een beengeleidingstoestel. Een beengeleidingstoestel wordt pas geprobeerd wanneer een gewoon hoortoestel onvoldoende helpt of niet gedragen kan worden door regelmatig terugkerende oorontstekingen. 

Hoe gaan we te werk?

Voordat wordt overgegaan tot de ingreep zal een proef met een beengeleidingstoestel op een beugel of elastische band worden uitgevoerd. Samen met uw behandelend audioloog bespreekt u deze proef en bij voldoende winst van het gehoor, zal de KNO-arts de ingreep met u bespreken. 

De ingreep wordt meestal onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Een implantaat wordt vastgezet in het bot. Het implantaat ziet er uit als een schroef. Een abutment of kliksysteem voor het hoortoestel wordt daar op vastgezet. De weken na de ingreep groeit uw huid rond het implantaat.

Zes weken na het plaatsen van het implantaat komt u bij de audioloog terug. Samen kiest u het beengeleidingstoestel dat het best past bij uw gehoorverlies. U kunt meerdere toestellen proberen.

Voor meer informatie over beengeleidingstoestellen (BCD’s) en de ingreep verwijzen we u naar de website van Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied

Resultaat

Het doel van een beengeleidingstoestel is om beter te horen en te verstaan. Tijdens de proefperiode bespreekt u met de audioloog de verwachtingen van het beengeleidingstoestel. Het kan zijn dat u aanvullende hulpmiddelen nodig heeft naast een beengeleidingstoestel om in verschillende luistersituaties beter te verstaan.

Met wie heeft u te maken?

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor