Over deze behandeling
Wat we gaan doen
Wat is het?
‘Ambulante flebectomie volgens Muller’ (Dr. Muller is een Zwitserse arts die deze behandeling ontwikkeld heeft) is een speciale, operatieve behandeling van spataderen die geschikt is voor spataderen aan de zijtakken van de grote vaten. De behandeling is cosmetisch aantrekkelijk omdat er slechts kleine littekentjes achterblijven. Het betreft een dagbehandeling op onze polikliniek, u hoeft hiervoor dus niet te worden opgenomen in het ziekenhuis.
Hoe gaan we te werk?
Terwijl u rechtop staat, tekent de arts met een huidstift de loop van de te behandelen spatader af. Dan wordt het te behandelen vat nogmaals beoordeeld met het duplex-apparaat (dat ook is gebruikt bij het eerdere onderzoek van uw benen). Het is namelijk mogelijk dat er veranderingen zijn opgetreden in de periode tussen de eerdere beoordeling en de behandeldatum, waardoor de therapie toch minder geschikt of zelfs onmogelijk is. In dat geval bespreken we met u of een andere behandeling kan worden toegepast, of we stellen de geplande behandeling uit.
Hierna neemt u plaats op de behandeltafel en krijgt u enkele prikken in het been om de huid te verdoven. U krijgt dus geen narcose. Met een mesje worden vervolgens sneetjes in de verdoofde huid aangebracht. De sneetjes zijn ongeveer 3 mm groot en worden aangebracht op 3 tot 7 cm afstand van elkaar. Via deze sneetjes wordt de spatader met een soort haakje naar buiten getrokken.
Nadat de spatader is verwijderd, worden de sneetjes met een kleine hechtpleister (steristrip) dichtgeplakt. Hechten van de wondjes is niet nodig. Het gebruik van steristrips geeft een mooiere wondgenezing.
Om de vorming van bloeduitstortingen (blauwe plekken) zoveel mogelijk te beperken, wordt over het behandelde gebied een drukverband aangelegd met daar overheen een therapeutisch elastische kous. Bij uitzondering kan besloten worden om het hele been in te zwachtelen.
Nazorg en controles
Na de behandeling wordt een verband en een elastische kous om het been aangebracht.
Na afloop van de behandeling maakt u een controleafspraak bij de afsprakenbalie. Na een week krijgt u een telefonische afspraak. Een controleafspraak vindt plaats na zes tot acht weken en later nogmaals indien nodig. Brengt u bij elke controle uw steunkousen mee, voor het geval dat een nabehandeling nodig is.
Drukverband en elastische kous:
- Het verband mag niet nat worden.
- Het verband moet 48 uur blijven zitten. Daarna mag u het verband zelf verwijderen.
- Na het verwijderen van het verband dient u nog vijf dagen de elastische kous te dragen.
- Het dragen van de kous is van groot belang voor het slagen van de behandeling.
- U trekt de kous aan bij het opstaan. De kous mag pas uit als u naar bed gaat.
Naar huis
Na afloop van de behandeling mag u naar huis. Bewegen is goed, maar ‘alles met mate’. Vermijdt de eerste week na de ingreep intensieve sporten zoals wielrennen of hardlopen en sauna bezoek. Hierna mag u uw normale activiteiten weer hervatten.
Voorbereiding
Voor deze behandeling hoeft u niet nuchter te zijn, de behandeling vindt plaats onder plaatselijke verdoving.
Scheren en zalf:
Wij raden u aan om, bij beharing, een dag vòòr de behandeling, uw lies en zonodig uw been aan de te behandelen kant te scheren. Denkt u eraan dat u op de dag van de behandeling geen crème of zalf op uw benen mag smeren.
Stilliggen:
Tijdens de behandeling moet u langere tijd stil blijven liggen. Als u dat moeilijk vindt, vertelt u dat dan van tevoren. Dan zoeken we samen met u naar een zo prettig mogelijke houding.
Vervoer naar huis:
Neemt u bij voorkeur iemand mee die u naar huis kan brengen. Autorijden raden wij af om verzekeringstechnische redenen.
Wat neemt u mee?
Als u therapeutisch elastische kousen of een panty (TEK) heeft, mag u die meenemen.
Draagt u op de dag van de behandeling ruime schoenen en ruime kleding. Na de behandeling draagt u een drukverband en speciale kousen, waardoor een strakke broek en strakke schoenen mogelijk niet passen.
Bijwerkingen & complicaties
Tijdens de behandeling
Tijdens de behandeling zult u een aantal verdovingsprikken krijgen die gevoelig kunnen zijn. Hierna voelt u wel nog dat de arts bezig (soms ook met een wat ‘trekkend’ gevoel), maar hoort het niet meer pijnlijk te zijn.
Thuis
Mogelijke bijwerkingen
- Bloeduitstorting (blauwe plek).
- Blaren en/of oppervlakkige wondjes van hechtpleister. Bloeduitstortingen of blaren kunnen een pijnlijk gevoel geven en er lelijk uitzien, maar verdwijnen vanzelf weer en kunnen verder geen kwaad.
- Donkere verkleuring (pigmentatie) ter hoogte van de wondjes. Deze verkleuring verdwijnt meestal weer. Mensen met een donkerder huidtype hebben een grotere kans op blijvende pigmentatie.
- Er kunnen stukjes ader achterblijven na de behandeling. Dit voelt aan als harde, en in het begin gevoelige. knobbels onder de huid. Dit trekt vanzelf weg in de loop van weken of maanden.
- Mogelijke complicaties
- Er kan een nabloeding optreden. Het is belangrijk om dan gedurende 20-30 minuten goed druk uit te oefenen op de bloedende plek. In het algemeen stopt dit het bloeden.
- Allergische reactie op de verdovingsvloeistof (zelden).
- Onsteking/infectie van de insteekopening (zelden).
- Diepe veneuze trombose (zeer zelden).
- Zenuwschade (zeer zelden)
Wanneer neemt u contact op?
- Bij een nabloeding, die na 30 min stevig afdrukken niet gestopt is
- Indien het behandelde been in zijn geheel of de kuit rood en/of gezwollen is (harde knobbels in het behandelde traject zijn normaal)
- Bij verdenking op een infectie (koorts, niet lekker voelen, roodheid, pijn)