Over deze behandeling
Wat we gaan doen
Wat is het?
Als u een acromioclaviculaire (AC) luxatie heeft, zijn de banden gescheurd die uw sleutelbeen en uw schouderblad aan elkaar verbinden. Daardoor staat uw sleutelbeen aan het uiteinde hoger en hangt uw schouder wat lager dan aan de normale zijde.
Veelal kan dit zonder operatie worden behandeld en leidt dit bij circa 80% van de mensen tot een goed functioneel herstel. Indien u een zeer instabiel letsel heeft of indien na een periode van enkele maanden uw klachten niet verminderen, kan met een LockdownTM band de verbinding tussen het sleutelbeen en het schouderblad worden hersteld. Vaak is het nodig om het uiterste stukje van het sleutelbeen af te zagen om ruimte te creëren. Na zo'n operatie houdt u twee weken rust in een mitella, waarna u direct mag gaan oefenen en uw arm zelfs mag belasten tot 5 kg. Een fysiotherapeut zal u helpen met de revalidatie voor een optimaal herstel van uw schouder.
Hoe gaan we te werk?
Uw AC-lucatie wordt op de polikliniek nauwkeurig onderzocht en aan de hand van röntgenfoto's beoordeeld. Op indicatie zal eventueel nog een aanvullende scan worden gemaakt. Na vaststelling van de ernst van het letsel wordt met u een behandelvoorstel besproken. Het betreft hier bij uitstek zorg op maat, dus er zal in de besluitvorming rekening worden gehouden met uw wensen, gezondheidstoestand, activiteitenniveau en revalidatiemogelijkheden.
Indien u een LockdownTM operatie ondergaat, kunt u meestal dezelfde of de volgende dag het ziekenhuis weer verlaten. Voor de genezing van de huid en spieren houdt u twee weken rust in een mitella. De verbinding is direct zo stevig, dat u direct hierna uw schouder mag oefenen en mag belasten tot 5 kg gedurende de eerste drie maanden.
Wat is het doel?
Het doel van een LockdownTM operatie is om bij een instabiele AC-luxatie de verbinding tussen het sleutelbeen en het schouderblad zodanig te herstellen, dat uw pijn aan de schouder zal verminderen en de functie van uw schouder verbetert. Bovendien kan het cosmetisch als prettig worden ervaren, dat het uitstekekende uiteinde van het sleutelbeen minder zichtbaar is. Echter, u houdt een litteken van de operatie over.
Kijk voor meer informatie op de website van LockdownTM
Voorbereiding
Bijwerkingen & complicaties
Tijdens de behandeling
De operatie duurt ca. 1,5 uur en vindt onder narcose plaats. We doen ons uiterste best om nauwkeurig te werken en infecties, zenuwschade of een nabloeding te voorkomen. Het kan zijn dat u na de operatie een geringe hoogstand van het sleutelbeen houdt. Dat is normaal. Incidenteel kan uw sleutelbeen, of een deel van uw schouderblad waar de LockdownTM omheen is geplaatst, breken. Afhankelijk van de situatie kan hiervoor een hersteloperatie nodig zijn.
Op de verpleegafdeling
Direct na de operatie krijgt u een goede pijnstilling via het infuus. Zodra de pijn onder controle is, kan worden overgegaan op pijnstillers in tabletvorm. De meeste mensen kunnen na een LockdownTM operatie de volgende dag, of op de dag van de operatie al naar huis. U krijgt een mitella mee om uw schouder rust te geven.
Thuis
In de eerste twee weken na de operatie neemt u rust voor de wondgenezing. Uw mitella mag u naar behoefte af doen. Belangrijk is om enkele malen per dag de elleboog goed te strekken om te voorkomen dat deze stijf wordt. Na twee weken komt u terug op de polikliniek en verwijderen we de hechtingen.
Vanaf dat moment mag u oefenen en belasten tot maximaal 5 kg. In de eerste weken moet u alert zijn op tekenen van een wondinfectie: roodheid, zwelling en pijn rond de wond. Neem dan contact op met de polikliniek traumachirurgie.
Resultaat
Nadat u gaat starten met oefenen, kan dit aanvankelijk tegenvallen. Het schoudergebied is vaak flink gevoelig na een operatie en dit kan u belemmeren in uw oefeningen. Een fysiotherapeut zal u na twee weken helpen om de schouder weer mobiel te krijgen.
Naarmate de genezing in de eerste 4 tot 6 weken vordert, zult u merken dat de pijn afneemt en u uw schouder weer steeds beter kunt gebruiken. In totaal kan het circa 3 tot 6 maanden duren voordat een nagenoeg volledig herstel is bereikt.
Tenzij er complicaties optreden, hoeft de LockdownTM nooit te worden verwijderd. De band bestaat uit grof gewoven polyester en groeit in in het lichaam. Indien u last krijgt van de schroef waarmee de LockdownTM op het sleutelbeen wordt vastgezet, kan deze na een jaar worden verwijderd. Dit is echter zelden nodig.
Wanneer neemt u contact op?
U dient contact met de polikliniek op te nemen indien u:
- roodheid, zwelling of pusuitvloed rond de operatiewond bemerkt;
- plots meer pijn in uw geopereerde schouder ervaart, waar dat eerder niet zo was;
- het gevoel heeft dat de verbinding tussen sleutelbeen en schouderblad minder stabiel is geworden.