Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Ulcus Cruris

Ulcus Cruris: over deze aandoening

Wat is Ulcus Cruris?

Introductie

Een wond op het onderbeen, die niet goed geneest na 3-6 weken, kan vele oorzaken hebben. Vaak komt het door een probleem met de doorbloeding het been, maar er kan ook een ontsteking, huidkanker, een onderliggende ziekte zoals een darmziekte of geneesmiddelengebruik aan ten grondslag liggen.

Wat is deze aandoening?

Een wond op het been kan soms erg pijnlijk zijn, waardoor het lopen bemoeilijkt kan worden. Het schoonmaken en/of de verzorging van de wond kan ook pijnlijk zijn. Ook kan de wond een vervelende geur hebben en er zwelling van het been ontstaan. Soms zijn er andere organen betrokken, zoals de nieren of het hart. Dagelijkse activiteiten kunnen soms niet goed uitgevoerd worden. Kortom de kwaliteit van leven kan in negatieve zin beinvloedt worden door een wond aan het been, die niet geneest.

Hoe vaak komt het voor?

In Nederland zijn er naar schatting 500.000 mensen die een wond hebben die niet goed geneest. Vaak betreft dit een wond op het been, maar een wond kan overal op de huid zitten.

 

Soorten

Wonden op het been kunnen ingedeeld worden op basis van de onderliggende oorzaak van de wond.

Het meest frequent komt het zg ‘ulcus cruris venosum‘ voor, dit is een open been op basis van lang bestaande spataderen met huidafwijkingen daarbij zoals een bruine verkleuring en verlitteking van de huid. Deze wond zit vaak aan de binnenzijde van de enkel en is niet altijd pijnlijk.

Wonden op basis van een vermindere toevoer van bloed, het zg ‘ulcus cruris arteriosum’, zijn erg pijnlijk en komen aan bijvoorbeeld de tenen voor of de buitenzijde van de enkel.

Een diabetische voet, een wond bij suikerziekte, ontstaat vaak op een drukplek van bijvoorbeeld de schoen op de voetzool, hak of tenen. Omdat het gevoel vaak verminderd is door de suikerziekte, wordt deze wond pas laat of niet opgemerkt (pijnloos). Het risico op infecties is groot.

Als er een neurologisch probleem is zoals bijv. een verminderd gevoel bij een dwarslesie, kan een wondje ontstaan door stoten onopgemerkt blijven.

Een wond door een ongeluk of operatie kan soms ook zeer langzaam genezen, als bijvoorbeeld de huid al verlittekend is of als er een bijkomend probleem is zoals een slechte doorbloeding.

Oorzaak

Andere oorzaken zoals huidkanker dat wordt aangezien voor een wond, een probleem met de bloedstolling, een ontsteking van de huid of bloedvaten, een infectie, een onderliggende ziekte zoals een darmziekte of geneesmiddelengebruik, een genetische aanleg om wonden te krijgen, een (huid)ziekte die jeukt waardoor wonden ontstaan, het door eigen toedoen ontstaan van wonden zijn allemaal mogelijk.

Symptomen en gevolgen

Naast pijn en een vervelende geur, kan er vocht uit de wond komen, kan de (wond)pijn de slaap verstoren en de mobiliteit verminderen, zoals het zelfstandig doen van boodschappen. Ook kan het voorkomen dat niet alle wondzorg/wondbedekkers vergoed worden door de verzekering, hetgeen aanleiding kan geven tot zelf te maken kosten. De kwaliteit van leven kan kortom in negatieve zin beinvloedt worden door een niet goed genezende wond aan het been.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Voordat een wond behandeld wordt moet er eerst door de arts of verpleegkundig specialist een (werk)diagnose worden gesteld. Hoe sneller de juiste diagnose wordt gesteld, hoe eerder een daarop gerichte behandeling kan worden gestart en hoe sneller een wond weer kan genezen.

In principe dient elke patient met een niet goed genezende wond onderzocht te worden met

  • Een echoduplex, om de functie van de aderen te controleren.
  • De pulsaties van de slagaderen en/of de enkel/arm index om de functie van de slagaderen te controleren.
  • Op indicatie afname van een stukje huid van de wondrand voor microscopisch, zg histolgisch, onderzoek. Hiermee kan bijvoorbeeld huidkanker uitgesloten worden.
  • Op indicatie dient er onderzoek naar contact allergieën verricht te worden, om een reactie op een gebruikte wondbedekker of zalf of crème uit te sluiten.
  • Ander (beeld)vormend onderzoek, zoals een bloedonderzoek of een röntgenfoto wordt op indicatie aangevraagd.

Behandeling

Met wie heeft u te maken?

U kunt te maken krijgen met de volgende zorgverleners:

  • Dermatoloog
  • Dermatoloog in opleiding
  • Co-assistent
  • Verpleegkundige
  • Doktersassistente
  • Soms verwijzing naar de vaatchirurg, plastisch chirurg, algemeen chirurg of (interventie) radioloog
  • Thuiszorg medewerker

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor