Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Tuberculose

Tuberculose: over deze aandoening

Wat is Tuberculose?

Tuberculose is een infectieziekte die vaak voorkomt in de longen maar overal gelokaliseerd kan zijn zoals in de lymfeklieren, nieren, hersenen en  wervels. Als de tuberculose (tbc) infectie in de longen zit kan het besmettelijk zijn.

Oorzaak

De oorzaak van tuberculose (tbc) is een infectie met de bacterie Mycobacterium tuberculosis. Bij ongeveer 10% van de mensen die geïnfecteerd zijn met de bacterie leidt het tot ziekte. De kans op het ontwikkelen van actieve tbc wordt aanzienlijk groter als iemands immuunsysteem verzwakt is. Dit kan het geval zijn bij HIV-geïnfecteerde personen of wanneer er gebruik gemaakt wordt van afweer onderdrukkende medicijnen. Wanneer het immuunsysteem verzwakt wordt, neemt het vermogen van het lichaam af om de tuberculosebacterie onder controle te houden en neemt de kans op ziekte toe.

Symptomen en gevolgen

Tuberculose kan algemene symptomen geven zoals koorts, malaise, gewichtsverlies en nachtzweten. Andere tuberculose symptomen hangen af van de locatie van de ziekte. Bij tuberculose in de longen zijn hoesten (soms met bloed), sputumproductie en kortademigheid veel voorkomende symptomen. Kortademigheid is ook een symptoom van tuberculose in het longvlies of hartzakje. Tbc kan echter elk orgaan aantasten, wat leidt tot uiteenlopende klachten zoals opgezette klieren bij kliertuberculose, neurologische uitval bij tuberculose in de hersenen, of pijn in het geval van tuberculose in de botten. Deze diversiteit aan symptomen kan de diagnose vertragen, vooral als tbc niet direct wordt overwogen.

De meeste vormen van tuberculose (tbc) kunnen volledig genezen met de juiste behandeling en herstellen zonder blijvende gevolgen. Afhankelijk van de locatie van de tuberculose kan er soms echter toch blijvende schade ontstaan.

Levensverwachting Tuberculose 

De levensverwachting bij tuberculose (tbc) is over het algemeen niet verminderd doordat er vaak sprake is van volledig herstel na behandeling. De levensverwachting kan echter worden beïnvloed wanneer een patiënt al ernstig ziek is en er al grote schade is opgetreden voordat er een tuberculose behandeling is gestart. Vroege diagnose en effectieve behandeling zijn essentieel om de beste uitkomsten te garanderen.

Onbehandelde of inadequaat behandelde tuberculose kan levensbedreigend zijn, vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem, maar in Nederland overlijden gelukkig zelden mensen aan tbc.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Om tuberculose vast te kunnen stellen, is medisch onderzoek nodig. Er kunnen verschillende onderzoeken uitgevoerd worden.

Om infectie vast te stellen:

  • Tuberculine huidtest (Mantouxtest)
  • Tuberculose bloedtest (IGRA)

Om ziekte vast te stellen:

Behandeling

De behandeling van tuberculose (tbc) bestaat meestal uit het maandenlang slikken van meerdere pillen. De duur van de behandeling kan variëren, afhankelijk van de locatie van de ziekte en de gevoeligheid van de bacterie voor medicijnen. In Nederland is het in de meeste gevallen te bestrijden met een pillenkuur van 6 maanden. Voor meer resistente vormen kan de tuberculose behandeling echter uitstrekken tot een jaar of zelfs twee jaar. Het naleven van de behandeling is cruciaal om de bacterie volledig uit te roeien en weerstand tegen medicijnen te voorkomen.

De GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) speelt een cruciale rol in de behandeling van tuberculose en is ook altijd betrokken bij de behandeling. Deze samenwerking is essentieel voor een effectieve behandeling en controle van de ziekte in Nederland.

Met wie heeft u te maken?

Bij de diagnose en behandeling van tuberculose kunt u te maken krijgen met diverse zorgprofessionals, waaronder:

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor