Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Bestralingsschade aan oor en het rotsbeen

Radionecrose van het os petrosum

Als gevolg van bestraling (radiotherapie) in het (soms verre) verleden kan een chronische ontsteking van de gehoorgang of het bot rondom het oor optreden.

Bestralingsschade aan oor en het rotsbeen: over deze aandoening

Wat is Bestralingsschade aan oor en het rotsbeen?

Patiënten die in het verleden bestraald zijn geweest op het hoofd en/of de hals kunnen later een chronische oorontsteking ontwikkelen. Meestal is dit een ontsteking van de uitwendige gehoorgang. Soms treeds ook een ontsteking op van het bot achter de oorschelp.

Hoe vaak komt het voor?
Bij ongeveer 8,5% van de patiënten die in het verleden bestraald zijn geweest op het hoofd-hals gebied treedt osteoradionecrose van het rotsbeen op

 

Oorzaak

Bestraling van het hoofd-hals gebied. In het algemeen geldt: hoe hoger de totale bestralingsdosis, hoe groter de kans dat bestralingsschade optreedt.

Symptomen en gevolgen

De meest voorkomende klachten zijn: een chronisch loopoor en oorpijn. Soms is ook het gehoor aan de aangedane kant verminderd

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Door met de microscoop in de gehoorgang te kijken kan worden vastgesteld of er sprake is van bestralingsschade. De uitgebreidheid is door middel van een CT-scan vast te stellen. Ook wordt meestal een gehoortest verricht, hoewel het gehoor door de bestraling vaak maar beperkt is aangetast. Bij een actieve ontsteking kan het nodig zijn om een kweek af te nemen.

Met wie heeft u te maken?

De KNO-arts (otoloog) verricht het onderzoek en spreekt eventuele aanvullende onderzoeken af. Meestal wordt ook een gehoortest verricht. De KNO-arts bepaalt in overleg met de patiënt de beste behandeling. Dat kan een operatie zijn, maar dat is niet altijd nodig.

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor