Ziekte van Ménière : over deze aandoening
Wat is Ziekte van Ménière ?
De ziekte van Ménière is een aandoening waarbij de patiënt last heeft van aanvalsgewijze draaiduizeligheid die gepaard gaat met slechthorendheid en oorsuizen (één oor). De klachten duren doorgaans één dag en nemen geleidelijk in hevigheid af. De aanvallen zijn niet te voorspellen en kondigen zich niet aan. Ook de frequentie van de aanvallen en het verloop in de tijd zijn variabel en niet te voorspellen.
Hoe vaak komt het voor?
In Nederland hebben naar schatting 10.000 tot 17.000 mensen last van de ziekte van Ménière.
Oorzaak
De oorzaak van de ziekte van Ménière is onbekend. Wel is bekend dat de verschijnselen optreden door acute schade aan het slakkenhuis en evenwichtsorgaan (eenzijdig). Wat de oorzaak van deze acute schade is, is niet bekend.
Symptomen en gevolgen
Bij de ziekte van Ménière treden aanvallen van hevige draaiduizeligheid op. Hierbij treedt ook oorsuizen en een gehoorverlies op, in principe aan één oor. Soms staat de duizeligheid, die gepaard gaat met misselijkheid en braken, zo op de voorgrond dat het gehoorverlies of het oorsuizen minder wordt opgemerkt. Doorgaans verdwijnen de klachten na een aanval in de loop van een dag geleidelijk. Wel kan het zijn dat het gehoor niet helemaal meer terug komt en/of het oorsuizen niet helemaal meer verdwijnt Vaak is het zo dat na meerdere aanvallen het gehoor aan de aangedane zijde verder verslechtert. Ook kan een blijvend drukgevoel op het aangedane oor optreden.