Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Longemfyseem

Longemfyseem: over deze aandoening

Wat is longemfyseem?

Longemfyseem is een chronische longziekte die het leven van patiënten aanzienlijk kan beïnvloeden. Bij longemfyseem raken de longblaasjes in de longen beschadigd. Deze longblaasjes zorgen normaal gesproken voor de opname van zuurstof in het bloed. Bij longemfyseem verliezen ze hun elasticiteit, wat leidt tot kortademigheid en minder zuurstofopname. Hierdoor kunnen de longen hun functie niet meer optimaal uitvoeren, wat gevolgen heeft voor het hele lichaam. Patiënten met longemfyseem hebben vaak een benauwd gevoel en minder energie.  

Oorzaak

De belangrijkste oorzaak van longemfyseem is langdurige blootstelling aan schadelijke stoffen. In de meeste gevallen is dit roken. De stoffen in tabak tasten de longblaasjes blijvend aan. Als je blijft roken, wordt de ziekte snel erger. Soms zijn chemische dampen de oorzaak van longemfyseem. Vaak is dit met bepaald werk bijvoorbeeld in de bouw. Dit wordt ook wel beroeps-COPD genoemd. Erfelijke factoren, zoals een tekort aan het eiwit alfa-1-antitrypsine, kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan van longemfyseem.

Symptomen en gevolgen

De symptomen van longemfyseem ontwikkelen zich vaak langzaam, waardoor de ziekte in de beginfase moeilijk te herkennen is. Veel voorkomende symptomen zijn:

  • Aanhoudende kortademigheid, vooral tijdens inspanning

  • Chronisch hoesten, vaak met slijm

  • Piepende ademhaling

  • Vermoeidheid

  • Gewichtsverlies

  • Verminderde weerstand tegen infecties, zoals een longontsteking

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Wanneer uw arts vermoedt dat u longemfyseem heeft worden er verschillende onderzoeken ingezet om de diagnose vast te kunnen stellen.

  • Longfunctieonderzoek: Hiermee wordt gemeten hoe goed de longen functioneren.
  • Beeldvormend onderzoek (CT-scan): Dit geeft een gedetailleerd beeld van de longen en kan schade aan de longblaasjes aantonen.
  • Bloedonderzoek: Dit kan informatie geven over de hoeveelheid zuurstof en kooldioxide in het bloed.

Behandeling

Hoewel longemfyseem niet te genezen is, kan behandeling de symptomen verlichten en de voortgang van de ziekte vertragen. Het is belangrijk om te stoppen met roken om verdere schade aan de longen te voorkomen. Medicijnen kunnen helpen de luchtwegen open te houden en ontstekingen te verminderen. Ook ademhalingsoefeningen en fysieke training om de conditie te verbeteren kunnen helpen bij longemfyseem. Voor patiënten met ernstig zuurstoftekort kan zuurstoftherapie noodzakelijk zijn.

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor