Lepra: over deze aandoening
Wat is Lepra?
Lepra is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, Mycobacterium leprae. Deze bacterie is in 1873 ontdekt door dr. Amauer Hansen, vandaar dat lepra ook wel de ziekte van Hansen wordt genoemd.
De bacterie nestelt zich bij voorkeur in de huid en de zenuwen die vlak onder de huid liggen. Bij een uitgebreide infectie kunnen ook organen en bot aangedaan zijn. Mycobacterium leprae is een 'trage' bacterie: ze vermenigvuldigt zich eens in de twee weken, terwijl vele bacteriën dat elke 20 minuten doen, zoals darmbacteriën.
De leprabacterie kan zich jarenlang schuil houden in het lichaam. Hierdoor is de incubatietijd van lepra uitzonderlijk lang: tussen het moment van besmetting en de eerste klachten of klinische symptomen, ligt gemiddeld 3 tot 5 jaar, maar soms zelfs wel 20 jaar.
Lepra is een ziekte die een grote invloed op iemands leven kan hebben, niet alleen lichamelijk, maar ook psychisch en sociaal. Patiënten kunnen gehandicapt raken, en mensen in de omgeving van de patiënt zijn vaak (onterecht) bang om besmet te worden.
Risico op besmetting
Lepra is een besmettelijke ziekte. Echter, de kans op besmetting is bijzonder klein. De besmetting kan verlopen van mens tot mens door direct contact of door niezen en 'aanhoesten'. Het inademen van de bacterie is waarschijnlijk ook een besmettingsroute. Mensen die besmet worden hebben meestal jarenlang in een gebied gewoond waar lepra voorkomt. Een kort contact (zoals tijdens een vakantie) met iemand die lepra heeft, zal niet leiden tot besmetting. In de Verenigde Staten en Brazilië komt lepra ook voor bij gordeldieren en bij mensen die frequent contact hebben met besmette gordeldieren.Aantallen
Wereldwijd krijgen jaarlijks ruim 200.000 personen de diagnose lepra. Nederland telt ongeveer 400 mensen die ooit in hun leven lepra hebben gehad. Een aantal daarvan ondervindt nog steeds de gevolgen van de ziekte. Jaarlijks komen er in ons land 5 à 6 nieuwe patiënten bij. In alle gevallen wordt de ziekte meegebracht van buiten Nederland, met name vanuit Zuidoost-Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Wij noemen lepra dan ook een importziekte. In ons expertisecentrum zien wij per jaar gemiddeld 3 nieuwe leprapatiënten, en in totaal behandelen wij jaarlijks ongeveer 30 leprapatiënten.Soorten
Lepromateuze- en tuberculoïde lepra
We onderscheiden twee vormen van lepra: lepromateuze lepra en tuberculoïde lepra. Daar tussenin kennen we nog een aantal zogenoemde 'borderline' vormen van lepra.Lepromateuze lepra ontstaat als het afweersysteem niet in staat is om de bacterie te doden, waardoor deze schade kan aanrichten aan weefsels en zenuwen. Tuberculoïde lepra ontstaat als het afweersysteem juist té actief reageert op de bacterie, en zodoende niet alleen de bacterie maar ook het eigen lichaam schade aandoet.
Symptomen en gevolgen
Symptomen
Welke klachten iemand met lepra krijgt, hangt af van de afweerreactie van het lichaam tegen de bacterie. Dit is genetisch bepaald. Daarom kunnen de klachten en uitingsvormen van lepra bij iedere patiënt anders zijn. Veel voorkomende verschijnselen zijn:
- (Bijna) witte, rode of roestbruine vlekken op de huid die gevoelloos kunnen zijn
- Bulten en knobbels, vooral op het gezicht en de koudere plekken van het lichaam
- Pijn, gevoelloosheid en krachtverlies, vooral in handen en voeten; dit wordt veroorzaakt door ontstekingen in de zenuwen; de zenuwen kunnen verdikt en pijnlijk zijn
- Tintelingen in de handen en voeten en soms ook in de armen en benen
- Uiteindelijk kunnen ook verminkingen ontstaan aan handen, voeten en gezicht als gevolg van zenuwbeschadiging: