Glomustumoren: over deze aandoening
Wat zijn Glomustumoren?
Een glomustumor is een (meestal) goedaardig gezwel in het hoofd-hals-gebied (er is dus geen sprake van kanker). Het is een vaatrijk gezwel, dat ook hormonaal actief kan zijn. Het gezwel zit meestal tussen de twee grote slagaders in de hals, maar kan ook hoger voorkomen, soms zelfs tegen het schedeldak aan. Dit type tumor groeit langzaam, maar kan uiteindelijk de nabijgelegen zenuwen en bloedvaten in de verdrukking brengen. Vaak wordt eerst aangekeken of de tumoren groeien, voordat tot behandeling wordt overgegaan.
Paragangliomen aan de ledematen (meestal onder de nagels), zijn andere tumoren. Voor meer informatie hierover, klikt u hier.
Hoe vaak komt het voor?
Glomustumoren komen in een erfelijke en spontane vorm voor. In meer dan de helft van de gevallen zijn de glomustumoren erfelijk en adviseren wij patiënten vaak om genetisch onderzoek te laten verrichten. U krijgt dan een verwijzing naar de afdeling klinische genetica.
Soorten
Paragangliomen in het hoofd-halsgebied kunnen op meerdere plekken voorkomen:
- Glomus caroticum: bij de splitsing van de halsslagader;
- Glomus vagale: rondom de nervus vagus (de tiende hersenzenuw), hoog in de hals;
- Glomus jugulotynpanicaum: in het middenoor tot en met de schedelbasis.
Glomustumoren kunnen zich ook in de buik- en borstholte ontwikkelen.
Oorzaak
Glomustumoren komen bij meer dan de helft van de patiënten in de familie voor. Aangezien de tumoren niet altijd klachten geven, zal de erfelijkheid in de familie soms pas na onderzoek van diverse familieleden blijken. Indien er meerdere tumoren zijn, is het meer waarschijnlijk dat het ontstaan van de tumoren erfelijk bepaald is. Indien een ouder drager is, hebben de kinderen 50% kans om dit te erven.
Indien blijkt dat er een verhoogd erfelijkheidsrisico is, zal u een onderzoek door de KNO-arts of vaatchirurg alsmede een MRI-scan worden geadviseerd. Ziekteverschijnselen kunnen zo, door tijdig (operatief) ingrijpen, voorkomen of beperkt worden.
Symptomen en gevolgen
De tumoren geven meestal zwellingen en kunnen de volgende symptomen geven:
- Glomus caroticum: geeft zwellingen in (het midden van) de hals;
- Glomus vagale: verminderde beweeglijkheid stembanden met als gevolg heesheid; andere symptomen zijn slikproblemen en/of een verminderde beweeglijkheid van de tong;
- Glomus jugulotynpanicaum: de tumor kan pulserend oorsuizen, gehoorverlies en soms uitval van zenuwen in de keel veroorzaken.