Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Congenitale hernia diafragmatica

Congenitale hernia diafragmatica (CHD) is een zeldzame aangeboren ziekte waarbij er een breuk (hernia) bevind in het middenrif (diafragma). Hierdoor kunnen de longen zich niet goed ontwikkelen.

Congenitale hernia diafragmatica: over deze aandoening

Over deze aandoening

Het middenrif is een platte spier die de buikholte en de borstkas van elkaar scheidt. Het middenrif helpt bij de ademhaling. Het ontstaat vanaf de vijfde week van de zwangerschap doordat vliezen en spieren in de buik aan elkaar groeien. In de negende week van de zwangerschap moet het middenrif gesloten zijn. Als dat niet gebeurt, is er sprake van congenitale hernia diafragmatica (CHD).

Door het gat in het middenrif ontwikkelen de longen zich niet goed. De organen (vooral de darmen) die in de buik horen, kunnen namelijk verschuiven. Via het gat in het middenrif komen ze in de borstholte terecht. Hierdoor krijgen de longen niet genoeg ruimte om te groeien tijdens de zwangerschap. Zelfs als de organen niet verschuiven, blijft de ontwikkeling van de longen bij CHD achter.

CHD is zeldzaam. In Nederland worden jaarlijks naar schatting 60-70 mensen met deze aandoening geboren.

Soorten

In meer dan acht op de tien gevallen zit het gat aan de linkerkant van het middenrif en in minder dan twee op de tien gevallen aan de rechterkant. In zeldzame gevallen zit de CHD aan beide kanten.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

CHD wordt meestal ontdekt tijdens de 20 weken-echo. Men vermoedt CHD als de maag niet op de normale plek zit en de darmen zich naast het hart bevinden. Het gat wordt niet altijd gevonden tijdens de 20 weken-echo. Vooral als het gat aan de rechterzijde zit, is dat moeilijker te zien.

Bij het bereiken van de volwassen leeftijd worden de controles van de kinderarts door ons overgenomen. U bezoekt dan de polikliniek Longgeneeskunde.  Metingen die na het eerste bezoek worden gedaan zijn: een bloedonderzoek, een longfunctie, een ademspierkrachtmeting, een CT-scan van de longen en een echo-onderzoek van het hart via de cardioloog.

Met wie heeft u te maken?

U kunt te maken krijgen met de volgende zorgverleners:

  • Longartsen
  • MDL
  • Cardiologen
  • Radiologen
  • Gespecialiseerd verpleegkundigen
  • Research verpleegkundigen
  • Fysiotherapeuten

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor