Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Conductief gehoorverlies, geleidingsslechthorendheid

Bij een geleidingsslechthorendheid zit de oorzaak van het gehoorverlies in het trommelvlies of het middenoor. Het trommelvlies kan een perforatie hebben of verdikt zijn. Soms zit er vocht in het middenoor in plaats van lucht. De gehoorbeentjes kunnen zijn aangetast of losgeraakt en de stijgbeugel raakt soms vastgegroeid. Dit wordt otosclerose genoemd.

Conductief gehoorverlies, geleidingsslechthorendheid: over deze aandoening

Wat is Conductief gehoorverlies, geleidingsslechthorendheid?

Een geleidingsslechtorendheid geeft uiteraard een slecht gehoor aan de aangedane zijde. Daarbij kan het dat patiënten zichzelf in het slechte oor horen praten. Ook is er soms een gevoel van druk op het oor. Wanneer een geleidingsslechthorendheid het gevolg is van een chronische middenoorontsteking, kunnen er ook klachten zijn van een loopoor.

Hoe vaak komt het voor?

Er zijn diverse oorzaken voor een geleidingsslechthorendheid. Otosclerose is één van de oorzaken en treedt jaarlijks bij 3 tot 4 op de duizend mensen op.

Soorten

Geleidingsslechthorendheid heeft meerdere mogelijke oorzaken: een gat in het trommelvlies (perforatie) of een verdikking van het trommelvlies, vocht in het middenoor, een onderbreking van de gehoorbeentjesketen of vastgroeien van de stijgbeugel.

 

Oorzaak

Een gat in het trommelvlies kan het gevolg zijn van beschadiging of een middenoorontsteking. Vocht achter het trommelvlies kan optreden bij een verkoudheid of als gevolg van een (chronische) middenoorontsteking. Onderbreking van de gehoorbeentjes kan ontstaan als gevolg van een chronische middenoorontsteking met choleteatoom of door een trauma van de schedel. Ook kan het optreden als gevolg van een ooroperatie. Soms groeit de stijgbeugel vast. Dit proces wordt otosclerose genoemd.

 

Symptomen en gevolgen

Een gehoorverlies aan één oor geeft problemen met het verstaan van spraak in rumoer wat vermoeiend kan zijn. Ook het richtinghoren kan verdwijnen.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

De KNO-arts onderzoekt het oor en laat het gehoor meten. Wanneer het trommelvlies normaal intact is, kan een CT-scan worden gemaakt om een afwijking van de gehoorbeentjes in het middenoor te kunnen vaststellen. Afhankelijk van de oorzaak van het gehoorverlies kan worden behandeld door middel van een beluchtingsbuisje, een operatie aan het trommelvlies of een operatie aan de gehoorbeentjes. In dat geval wordt soms een middenoorprothese of stijgbeugelprothese gebruikt om het gehoor te verbeteren. Ook kan een hoortoestel goed helpen.

Met wie heeft u te maken?

De diagnose wordt gesteld door de KNO-arts. Deze adviseert u ook over de behandeling en kan een eventuele operatie ook uitvoeren.

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor