Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Chronische ontsteking van de uitwendige gehoorgang

Ontsteking van de gehoorgang. Otitis externa.

Bij een ontsteking (otitis) van de gehoorgang is de huid ontstoken. Omdat contact met water een risicofactor is, wordt het ook wel een “zwemmersoor” genoemd. Vaak gaat het gepaard met pijn, jeuk en een vochtig oor. Ook kan het gehoor verminderd zijn.

Chronische ontsteking van de uitwendige gehoorgang: over deze aandoening

Wat is Chronische ontsteking van de uitwendige gehoorgang?

Een ontsteking (otitis) van de gehoorgang beperkt zich tot huid van de uitwendige gehoorgang. Het trommelvlies en middenoor horen daar niet bij. Bij een ontstoken huid ontstaat oorpijn en jeuk. Ook kan de huid gezwollen en vochtig zijn. Wanneer de gehoorgang door de ontsteking vernauwd is en ontstekingsmateriaal bevat, kan het gehoor verminderd zijn. De oorzaak is meestal een bacterie, soms een schimmel.

Hoe vaak komt het voor?

Ongeveer 3 tot 10% van de patiënten die de KNO-arts bezoekt doet dat vanwege klachten van een ontsteking van de gehoorgang. Deze ontsteking kan vaker terugkomen.

Soorten

Afhankelijk van het beloop in de tijd kunnen twee soorten ontstekingen worden onderscheiden:
De acute ontsteking van de gehoorgang is een kortdurende ontsteking. Door reinigen van het oor en behandeling met druppels is deze meestal goed te behandelen.
Een chronische ontsteking van de gehoorgang gaat niet snel over. Behandeling duurt dan ook langer en patiënten moeten vaker bij de KNO-arts terugkomen.

Afhankelijk van de verwekker van de ontsteking kunnen drie soorten ontstekingen worden onderscheiden:
Een bacteriële ontsteking: een bacterie is de veroorzaker van de ontsteking.
Een schimmel ontsteking: een schimmel is de veroorzaker van de ontsteking.
Een allergie: er ontstaat een huidreactie door contact met een stof of materiaal in de gehoorgang. Soms is dit een oorstukje of oordop. Soms is het een bestanddeel van een oordruppel of een damp van een cosmetisch product.

Een bijzondere en zeldzame vorm van gehoorgangontsteking is de necrotiserende of maligne otitis externa. Deze kan optreden bij patiënten met suikerziekte of een verminderde weerstand.

Oorzaak

Er zijn verschillende oorzaken voor een ontsteking van de gehoorgang. Veelvuldig schoonmaken van de oren met bijvoorbeeld wattenstaafjes kan een risico vormen. Oorsmeer (cerumen) heeft juist een beschermend effect, dus schoonmaken van de oren wordt daarom afgeraden. Bovendien kan de huid beschadigd raken. Contact met water (zwemmen, watersport) geeft een verhoogde kans. Mensen die een hoortoestel of oordop dragen kunnen door irritatie van het oorstukje (soms vanwege een allergie) of de dop een ontsteking krijgen.

Symptomen en gevolgen

De meest voorkomende klachten zijn: oorpijn en een vochtige gehoorgang. Soms is ook het gehoor aan de aangedane kant verminderd.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Door met de microscoop in de gehoorgang te kijken kan de ernst van de ontsteking worden beoordeeld. Bij een langer bestaande ontsteking kan een kweek worden afgenomen om een bacterie of schimmel als oorzaak te ontdekken.

Behandeling bestaat uit zorgvuldig reinigen van de gehoorgang onder de microscoop, waarna deze kan worden gedruppeld. Soms wordt een tamponnetje in het oor achtergelaten waarop een zalf of druppel is aangebracht.

Wanneer de ontsteking vaker terugkomt en de gehoorgang vernauwd is, kan het helpen om de ingang van de gehoorgang wijder te maken. Dit gebeurt door middel van een kleine operatie.

Met wie heeft u te maken?

De KNO-arts (otoloog) verricht het onderzoek en eventuele aanvullende onderzoeken af en behandelt de ontsteking. Meestal vindt de behandeling poliklinisch plaats.

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor