Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Bekkenringletsel

Bij een bekkenringletsel is er sprake van een breuk in één of meerdere botten van het bekken. Dit kan leiden tot problemen met de stabiliteit van het bekken en de wervelkolom.

Bekkenringletsel: over deze aandoening

Wat is een bekkenringletsel?

Het bekken bestaat uit verschillende botten die aan elkaar vastzitten en samen een ring vormen rondom de onderbuik. Breuken van het bekken (“bekkenringletsels”) kunnen ontstaan door verschillende oorzaken, zoals een val van hoogte, een verkeersongeval of een gewone val. Deze letsels kunnen zeer ernstig zijn. 
Bij het ontstaan van een bekkenringletsel is het van groot belang om zo snel mogelijk medische hulp in te schakelen. Een bekkenringletsel kan namelijk leiden tot levensbedreigende complicaties, zoals inwendige bloedingen of beschadiging van de organen in de buikholte.
 

Symptomen en gevolgen

Bekkenringletsels zijn zeer pijnlijk, waardoor patiënten met een net gebroken bekken of heiligbeen  vaak niet kunnen staan, lopen of zitten. Afhankelijk van de plaats van de breuk en de mate van stabiliteit kan het nodig zijn een operatie uit te voeren om de vorm en stabiliteit van het bekken te herstellen.

Omdat er aan de binnenkant van het bekken grote bloedvaten lopen, kan er fors inwendig (soms levensbedreigend) bloedverlies optreden bij bekkenringletsels. Het is daarom van groot belang dat patiënten met de verdenking op een gebroken bekken zo snel mogelijk door een ambulance naar een gespecialiseerd ziekenhuis worden gebracht. De traumachirurgen van het Erasmus MC zijn gespecialiseerd in de behandeling van bekkenringletsels. 
 

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Bij het vermoeden is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp in te schakelen. De diagnose van een bekkenringletsel wordt gesteld door middel van een lichamelijk onderzoek en beeldvormende technieken zoals een röntgenfoto, CT-scan of MRI.

Tijdens het lichamelijk onderzoek zal de arts onder andere letten op pijn, zwellingen, abnormale bewegelijkheid en gevoelloosheid. De beeldvormende technieken worden gebruikt om de diagnose te bevestigen en om de ernst van het letsel vast te stellen.

Het is van belang om een nauwkeurige diagnose te stellen, omdat een bekkenringletsel vaak gepaard gaat met andere verwondingen zoals inwendige bloedingen, letsels aan organen en zenuwen. Een snelle en accurate diagnose is daarom essentieel om de juiste behandeling te kunnen starten. Onze gespecialiseerde artsen en chirurgen werken nauw samen om een zo goed mogelijke diagnose te stellen en de best mogelijke zorg te bieden.

Behandeling

De behandeling van een bekkenringletsel is afhankelijk van de ernst en de specifieke kenmerken van het letsel. In sommige gevallen kan een bekkenringletsel met rust en pijnmedicatie genezen. Bij ernstigere gevallen kan een operatie nodig zijn om de breuken te stabiliseren en het herstel te bevorderen.
Er zijn verschillende operatieve ingrepen, zoals het fixeren van de breuken met schroeven en platen en soms het plaatsen van een externe fixateur.
 

Operatie

Na een operatieve behandeling van een bekkenringfractuur is een goede nabehandeling essentieel voor een succesvol herstel. Afhankelijk van de aard en omvang van de fractuur kan het nodig zijn om enige tijd te rusten en het geopereerde bekken niet te belasten. Fysiotherapie kan helpen om de spierkracht rondom het bekken te verbeteren.
Bij ons traumacentrum werken we nauw samen met fysiotherapeuten om onze patiënten de best mogelijke nabehandeling te bieden. Onze fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in de revalidatie na operatieve behandeling van bekkenfracturen en zullen een individueel revalidatieprogramma opstellen, dat is afgestemd op de behoeften van elke patiënt. Ons doel is om onze patiënten een snel en volledig herstel te bieden, zodat ze hun normale dagelijkse activiteiten kunnen hervatten.
Het is belangrijk om de adviezen van de artsen op te volgen om het herstel te bevorderen en complicaties te voorkomen.
 
Hoewel een operatieve behandeling van een bekkenringletsel meestal succesvol is, kunnen er ook complicaties optreden. Mogelijke complicaties na een operatie kunnen zijn:
Infectie: dit kan optreden als gevolg van een wondinfectie of een infectie die van elders in het lichaam komt.
Bloeding: in zeldzame gevallen kan er een bloeding optreden tijdens of na de operatie.
Zenuw- of vaatletsel: dit kan optreden als gevolg van de chirurgische ingreep zelf, zoals beschadiging van de heupzenuw of bloedvaten.
Trombose: na een operatie is er een verhoogd risico op trombose (bloedstolsels in de aderen), wat levensbedreigend kan zijn.
Niet genezen van een breuk; soms willen breuken niet goed genezen en kan een nieuwe operatie nodig zijn.
Bij ons traumacentrum nemen we alle mogelijke maatregelen om complicaties te voorkomen en de risico's tot een minimum te beperken. We zorgen voor nauwgezette monitoring en vroegtijdige interventie in geval van complicaties, zodat we onze patiënten een zo veilig mogelijke behandeling kunnen bieden.

Het is belangrijk om de adviezen van de artsen op te volgen en de revalidatieperiode serieus te nemen om het risico op complicaties te verminderen. 
 

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor