Over de behandeling
Wat is het?
Bij deze ingreep wordt het zaad met een dun naaldje uit de bijbal opgezogen. De behandeling vindt plaats als er geen zaadcellen in het sperma worden aangetroffen. PESA is mogelijk bij mannen die wel zaad aanmaken, maar bij wie de zaadleiders of bijbal verstopt zijn, zodat het sperma geen zaadcellen bevat. We spreken dan van een obstructieve azoöspermie.Zo’n verstopping kan aangeboren zijn of later ontstaan, bijvoorbeeld door een infectie van de bijbal, een beschadiging van de zaadleiders door een eerder uitgevoerde operatie in de balzak of lies of na een sterilisatie. Ook kunnen de zaadleiders helemaal afwezig zijn vanaf de geboorte. Soms lukt het niet de oorzaak van de verstopping te achterhalen.
Verloop van de behandeling
De ingreep gebeurt poliklinisch en vindt plaats op de polikliniek andrologie. U gaat op de onderzoeksbank liggen en krijgt een verdovingsprik in de lies. De behandelend arts houdt de teelbal vast en prikt met een dun naaldje in de bijbal.Een analist uit het laboratorium assisteert de arts. Als hij wat vocht heeft kunnen opzuigen is de procedure klaar. Dit duurt meestal 10 minuten.
De behandelend arts kijkt in het laboratorium of er bewegende zaadcellen in het vocht zitten. Zijn er voldoende bewegende zaadcellen te zien? Dan kan het vocht worden ingevroren om te worden bewaard. Als er geen zaadcellen aanwezig zijn in de ene bijbal, kan eventueel dezelfde procedure worden gedaan in de andere bijbal. Soms worden de zaadcellen direct gebruikt voor de eicelbevruchting op de dag van de eicelpunctie.
Na de behandeling
Als de procedure klaar is en er zijn zaadcellen gevonden, vragen we u een contract te ondertekenen om de opslag van uw zaadcellen officieel te regelen. Ook nemen we bloed bij u af om uit te sluiten dat u drager bent van bepaalde virusinfecties die ongunstig zijn voor de zaadcelopslag en het latere bevruchtingsproces. Daarna kunt u naar huis.
Bijwerkingen en complicaties
U kunt nog 1 tot 2 dagen een beurs gevoel aan de balzak hebben als gevolg van de prik in de bijbal. Heeft u andere klachten, zoals koorts, forse zwelling of onhoudbare pijn? Neem dan contact op met de dienstdoende arts-assistent van urologie.
Kosten
De kosten voor het invriezen en de opslag van de zaadcellen worden gedurende de eerste twee jaar in rekening gebracht bij uw verzekeraar als en voor zover deze dekking biedt. Als dat niet het geval is betaalt u de kosten voor de opslag zelf en worden deze jaarlijks bij u in rekening gebracht. Als u in de eerste twee jaar een vergoeding van de verzekering heeft gekregen, moet u vanaf het derde jaar de kosten zelf betalen. U krijgt hiertoe een acceptgiro van de debiteurenafdeling van het Erasmus MC. Voor actuele tarieven kunt u kijken op de website van de Nederlandse Zorgautoriteit: www.nza.nl.Contact
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u deze voorafgaand aan de behandeling nog stellen. De medewerkers van de polikliniek voortplantingsgeneeskunde zijn graag bereid uw vragen te beantwoorden en informatie te geven.
De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 08 .30 tot 11.30 uur en van 12.30 tot 15.30 uur op telefoonnummer (010) 704 01 16.
U kunt ook een mail sturen naar: voortplantingscentrum@erasmusmc.nl.
De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 08 .30 tot 11.30 uur en van 12.30 tot 15.30 uur op telefoonnummer (010) 704 01 16.
U kunt ook een mail sturen naar: voortplantingscentrum@erasmusmc.nl.