Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Niertransplantatie: operatie en opname

In deze folder leest u wat u kunt verwachten tijdens uw opname voor een niertransplantatie, wat er gebeurt tijdens de operatie, en hoe u zich kunt voorbereiden.

Download PDF

Wat gebeurt er als ik word opgenomen?

Op de dag van de opname krijgt u eerst een opnamegesprek met de nefroloog en verpleegkundig specialist. Voordat de transplantatie plaatsvindt, voeren we nog verschillende onderzoeken uit. Dat kan gebeuren op de dag voor de operatie of op de dag van de operatie zelf. De voorbereidende onderzoeken bestaan uit een hartfilmpje (ECG), een longfoto (X-thorax), lichamelijk onderzoek en bloed en urine onderzoek.

Ook krijgt u voor de operatie de vraag u of wilt meewerken aan wetenschappelijk onderzoek. Wanneer u hieraan meewerkt, kan eventueel tijdens de operatie bloed en weefsel worden afgenomen. Dit kan dan later worden gebruikt voor onderzoek. Het geven van toestemming is geheel vrijblijvend.

Hoe ziet de dag van de transplantatie er uit?

Bij een transplantatie met een levende donor zal uw donor als eerste de operatie ondergaan. Als u de donor kent, kunt u elkaar nog zien voor de operatie. In het Erasmus MC hebben we 1-persoons kamers. Er is geen mogelijkheid om samen op een kamer te verblijven.

Mocht een naaste willen blijven overnachten kan dit alleen in overleg met de verpleging (rooming-in).

Wat gebeurt er tijdens de operatie?

De operatie wordt uitgevoerd door een van de transplantatiechirurgen. De donornier wordt geïnspecteerd, klaargemaakt en vervolgens in uw lichaam geplaatst. Daarbij worden de bloedvaten en urineleider van de nieuwe nier op uw eigen bloedvaten en blaas aangesloten. U krijgt een urinekatheter, en een JJ (een slangetje dat geplaatst wordt in de urineleider van de donornier naar de blaas). Het litteken zal onder in de buik te zien zijn. Dit ziet eruit als een boog van ongeveer 10 tot 15 cm. Uw oude nieren blijven zitten. De operatie duurt gemiddeld twee uur.

Als er voldoende urineproductie is van de transplantatienier wordt de eventueel aanwezige CAPD-catheter tijdens de operatie verwijderd. Een eventuele hemodialyselijn wordt tijdens de opname verwijderd indien de nierfunctie goed is. Het kan gebeuren dat er niet direct urineproductie is na de niertransplantatie. De nier is een tijd buiten het lichaam geweest en heeft een herstelperiode nodig. Het is daarom mogelijk dat u na de operatie nog enige tijd nierfunctievervangende therapie nodig heeft, zoals CAPD of hemodialyse.

Wat gebeurt er in de dagen na de niertransplantatie?

Na de operatie begint uw herstelperiode. Tijdens de dagelijkse visite lopen de nefroloog, chirurg en de verpleegkundig specialisten bij u langs. De eerste paar dagen voelt u zich waarschijnlijk niet lekker, maar over het algemeen wordt een niertransplantatie niet als heel pijnlijk ervaren. Indien u een nier van een familielid of bekende heeft ontvangen, kunt u de dag na de operatie weer contact hebben met uw donor.

De dagen na de operatie houden we u goed in de gaten en doen we diverse onderzoeken om de nierfunctie van uw nieuwe nier te bekijken. We oefenen met u al zo snel mogelijk na de transplantatie het uitzetten van uw medicatie. Dit dient u thuis zelfstandig uit te kunnen voeren. Ook zal u zelf de vitale functies leren meten (bloeddruk, pols, temperatuur) met apparatuur die u van ons in bruikleen krijgt. De meeste patiënten blijven na de transplantatie gemiddeld een week in het ziekenhuis.