Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

MOH met IUI

Download PDF

U heeft met uw arts besloten te beginnen met intra-uteriene inseminaties (IUI) in combinatie met milde ovariële hyperstimulatie (MOH). U vindt hier meer informatie.

Voorbereiding

We adviseren u om dagelijks een foliumzuurtablet te slikken of een multivitaminetablet speciaal voor zwangere vrouwen (met 0,4 mg foliumzuur). Om de zaadkwaliteit zo goed mogelijk te houden adviseren wij u voorafgaand aan de inseminatie maximaal 1-3 dagen onthouding in acht te nemen.

Over de behandeling

Wat is intra-uteriene inseminatie (IUI)?
Intra-uteriene inseminatie is een methode om zaadcellen rechtstreeks in de baarmoeder in te brengen. Voor de inseminatie moet de man sperma inleveren bij het laboratorium.

Wat is milde ovariële hyperstimulatie (MOH)?
Milde ovariële hyperstimulatie staat voor het stimuleren van de cyclus van de vrouw met hormonen.

Hoe verloopt de behandeling?

Eerste menstruatiedag
  • U belt op de eerste dag van de menstruatie naar de polikliniek Voortplantingscentrum, telefoonnummer (010) 704 01 16, om u aan te melden voor de start van uw behandeling en een afspraak voor de eerste echo te maken. De polikliniek is in het weekeinde telefonisch niet bereikbaar. Is de eerste dag van de menstruatie in het weekend, belt u dan op maandag.
Echoscopisch onderzoek
  • Echoscopisch onderzoek (inwendig) vindt plaats op de polikliniek. U meldt zich bij de balie van de polikliniek.
  • De arts die de echo bij u maakt, spreekt met u af wanneer u welke medicatie moet gebruiken. Als de eiblaasjes groot genoeg zijn en het zijn er niet te veel, wordt de inseminatie afgesproken. De arts vertelt u wanneer u de Pregnyl moet gebruiken. Onder aan deze informatie staat een schema dat u zelf kunt invullen.
  • De arts geeft u ook een zaadcontainer zodat het zaad thuis geproduceerd kan worden. Dit geldt niet als de reistijd langer is dan 1 uur, of als het zaad in medium moet worden geproduceerd. In deze gevallen komt u naar het ziekenhuis om het zaad te produceren en krijgt u daar een zaadcontainer.
Inseminatie
  • Op de dag van inseminatie moet u ’s ochtends het zaad op het ivf-laboratorium inleveren (op werkdagen tussen 08.00 en 08.15 uur, in het weekeinde om 10.00 uur). Denk eraan het zaad op lichaamstemperatuur te houden! Neemt u bijvoorbeeld het potje mee in uw broekzak of haal een zaadcontainer met medium op het ivf-laboratorium als dit met u is afgesproken. De man moet het zaad zelf inleveren.
  • De inseminatie is meestal tussen 11.00 en 12.00 uur. Komt u met een redelijk gevulde blaas!
  • Gebruik geen parfum en dergelijke op de dag van de inseminatie. (Dit in verband met de luchtkwaliteit op de behandelkamer).
  • De fertiliteitsarts verricht de inseminatie. Dit is over het algemeen een kortdurende behandeling die niet als pijnlijk wordt ervaren. Na de inseminatie blijft u nog ongeveer een kwartier liggen.
Na de inseminatie
  • Als u 2 weken na de inseminatie niet bent gaan menstrueren, doet u een zwangerschapstest. Als uw zwangerschapstest positief is, belt u met de polikliniek om een zwangerschapsecho af te spreken. Als er een menstruatie komt, geeft u dit door aan de polikliniek.

Contact

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met polikliniek van voortplantingsgeneeskunde, telefoonnummer (010) 704 01 16, bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 - 11.30 uur en van 12.30 - 15.30 uur.