Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

EMG

Onderzoek naar de zenuwen en spieren

Binnenkort heeft u een afspraak voor een elektromyogram (EMG). Dit is een onderzoek naar uw zenuwen en spieren. Hier leest u over het onderzoek. Als u na het lezen van de informatie nog vragen heeft, stelt u deze dan gerust.

Download PDF

Over zenuwen en spieren

In uw hele lichaam zitten zenuwen. Zenuwen lopen vanuit de hersenen naar alle plekken in uw lichaam. Zenuwen geven signalen door van de hersenen naar de rest van het lichaam, en andersom. Dit zijn elektrische signalen.

  1. Zenuwen geven signalen door vanuit de hersenen naar spieren. Dit zorgt dat een spier zich aanspant of ontspant. Zo worden spieren aangestuurd vanuit de hersenen.
  2. Zenuwen geven signalen door vanuit het lichaam naar uw hersenen. Dit zorgt dat u iets voelt.
Uw arts wil weten of er bij u iets mis is met de aansturing van uw spieren, de spieren zelf of het doorgeven van het gevoel.

afbeelding
Afbeelding 1. Zenuwen sturen spier aan.
Afbeelding(en) gemaakt met BioRender.com


Over het onderzoek

Wat is het doel?

Het doel van een EMG is: problemen van uw zenuwen of spieren opsporen of uitsluiten.

Wat gaan we doen?

Met een EMG onderzoeken we de werking van uw spieren en zenuwen. Een EMG bestaat uit 2 onderdelen: een zenuwgeleidingsonderzoek (zenuwonderzoek) en een spieronderzoek. We doen of 1 van de 2 onderzoeken, of beide onderzoeken. Dit hangt af van uw klachten.

Zenuwgeleidingsonderzoek

We onderzoeken hoe goed uw zenuwen elektrische signalen doorgeven. Zo onderzoeken we hoe goed uw zenuwen werken.

Daarvoor plakken we elektroden op uw lichaam. Elektroden zijn metalen dopjes met draadjes eraan. Via elektroden lopen elektrische signalen. De elektroden zijn verbonden aan een apparaat dat de elektrische signalen meet.

Met een stimulator geven we elektrische schokjes aan een zenuw. Het elektrische signaal loopt vervolgens door uw zenuw. Dit signaal vangen we op een andere plek weer op met een elektrode. De plek van de elektroden op het lichaam verschilt per patiënt. Dit kan zijn op uw hand, arm, schouder, voet, been of gezicht.

Spieronderzoek

We onderzoeken de activiteit van uw spieren. De spieractiviteit kan informatie geven of er een probleem is met de zenuwen of met de spieren. Daarvoor meten we de elektrische signalen in uw spier. Dit doen we door met een dunne naald in uw spier te prikken. De naald is verbonden aan een apparaat dat elektrische signalen meet. We meten de signalen in rust en tijdens het aanspannen van uw spier. We bekijken op een scherm hoe de signalen eruitzien. Ook luisteren we hoe de signalen klinken.

Voorbereiding

  • Het is belangrijk voor dit onderzoek dat u goed warm bent. Draag bijvoorbeeld warme sokken, schoenen en handschoenen.
  • Voor het onderzoek moet uw huid zo schoon mogelijk, droog en niet vet zijn. Gebruik daarom geen crème of lotion op uw huid voor het onderzoek.
  • Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Laat dit dan in het ziekenhuis weten aan de arts of laborant. Doe dit voordat het onderzoek begint.

Verloop van het onderzoek

Het onderzoek duurt in totaal 30 tot 90 minuten. De duur hangt af van hoeveel spieren en zenuwen we meten. Dit verschilt per patiënt.

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoeksbank. Het is belangrijk dat u zo rustig mogelijk ligt.

Als het nodig is, warmen we uw lichaam eerst op met warme matten. Deze matten leggen we dan om uw armen en/of benen.

Zenuwgeleidingsonderzoek

We plakken elektroden op uw huid of schuiven ringetjes om uw vinger. We geven kleine elektrische schokjes met de stimulator op uw arm of been. Door deze elektrische schokjes kan uw arm of been gaan bewegen. U krijgt langzaam steeds grotere schokjes. Dit kan vervelend aanvoelen.

Spieronderzoek

Dit onderzoek is niet bij iedereen nodig. Bij dit onderzoek prikken we met een hele dunne naald in een spier. Dit kan een beetje pijn doen. Het is belangrijk dat u de spier helemaal ontspant. Daarna vragen we u een aantal keer om uw spier aan te spannen. We meten het elektrische signaal van dezelfde spier op verschillende plekken. Het verschilt per patiënt hoeveel spieren we onderzoeken.

Doordat de naald heel dun is, komt er meestal geen bloed vrij. Als u toch een klein beetje bloedt na het prikken, krijgt u een pleister.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u gewoon naar huis. Als we met een naald in uw spier hebben geprikt, kan uw spier een beetje beurs voelen. Soms ontstaat er een blauwe plek.

De uitslag

We kunnen u niet meteen na het onderzoek de uitslag geven. Een van onze artsen gaat het onderzoek eerst uitwerken en beoordelen. Ongeveer 2 weken na het onderzoek staat de uitslag in uw dossier. Deze kan uw behandelend arts bekijken.

U hoort de uitslag van uw behandelend arts tijdens een afspraak. Controleer of deze afspraak gepland staat.

Contact

Polikliniek Klinische Neurofysiologie:

  • Telefoonnummer: (010) 704 01 21, bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08:30 t/m 16:00 uur.
  • E-mailadres: knf.neurologie@erasmusmc.nl


Meer informatie?

Heeft u nog vragen? Stel deze dan gerust aan uw behandelend arts of aan de laborant die het onderzoek doet. U kunt ook contact opnemen met de polikliniek Klinische Neurofysiologie.

Overige opmerkingen

  • Zorg dat u op tijd bent voor de afspraak in het ziekenhuis. Als u meer dan 15 minuten te laat bent, kan het onderzoek waarschijnlijk niet doorgaan.
  • Kunt u niet komen op de afspraak in het ziekenhuis? We horen dit graag ruim van tevoren. Neem tenminste 24 uur voor de afspraak contact met ons op.