Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Ambulante flebectomie volgens Muller

Ambulante flebectomie volgens Muller (Dr. Muller is een Zwitserse arts die deze behandeling ontwikkeld heeft) is een speciale, operatieve behandeling die geschikt is voor spataderen. De behandeling is cosmetisch aantrekkelijk omdat er slechts kleine littekentjes achterblijven. Deze littekentjes zijn wel goed voelbaar en zichtbaar.

Download PDF

Voorbereiding

Nuchter zijn

Voor deze behandeling hoeft u niet nuchter te zijn. De behandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving.

Scheren en zalf

Scheer uw been van tevoren niet. Zo voorkomt u wondinfecties. Als het nodig is, scheert de verpleegkundige uw been voor de behandeling. Smeer op de dag van de behandeling geen crème of zalf op uw benen.

Vervoer naar huis

Wij adviseren u dat u iemand meeneemt die u naar huis brengt.

Kleding

Als u thuis steunkousen of een steunpanty heeft, mag u die meenemen. Wij adviseren u dat u ruime schoenen en een ruime broek draagt. Na de behandeling krijgt u speciale steunkousen. Hierdoor past u een strakke broek en strakke schoenen mogelijk niet.

Over de behandeling

Het is een dagbehandeling op onze polikliniek. We nemen u dus niet op in het ziekenhuis.

Wat we gaan doen

Terwijl u rechtop staat, tekent de arts met een huidstift de spatader af die we gaan behandelen. Meestal voeren we ter controle ook nog een kort Duplex onderzoek uit. Zo meten we uw bloeddoorstroming in het been. Hierna neemt u plaats op de behandeltafel en krijgt u enkele plaatselijke verdovingen in het been. U krijgt dus geen narcose. De behandeling gebeurt steriel. Dit betekent dat we u bedekken met steriele groene doeken, net als in een operatiekamer. De arts en de assistent(e) dragen ook steriele kleding. We bedekken uw hoofd niet. U kunt gewoon met de arts praten.
Met een mesje maken we vervolgens sneetjes in de verdoofde huid. De sneetjes zijn ongeveer 3 mm groot. We maken de sneetjes op 3 tot 7 cm afstand van elkaar. Via deze sneetjes trekken we de spatader met een klein haakje naar buiten. Als we de spatader hebben verwijderd, pakken we de sneetjes dicht met een hechtpleister (steristrip). De wondjes hechten we niet. Het gebruik van steristrips geeft een mooiere genezing van de wond.
We willen de vorming van bloeduitstortingen (blauwe plekken) zoveel mogelijk beperken. Daarom leggen we een drukverband aan over het behandelde gebied. Daar overheen doen we een steunkous. Bij uitzondering kunnen we het hele been inzwachtelen.

Na de behandeling

Na de behandeling brengen we een steunkous aan om het been. Als u deze vergeet of als u deze niet heeft, krijg u een steunkous vanuit onze polikliniek.

Nazorg en controles

Na de behandeling maken we een controleafspraak met u. U krijgt na drie maanden nog een controleafspraak als dit nodig is. Neem bij elke controle uw steunkousen mee, voor het geval dat een nabehandeling nodig is.

Hechtpleisters (steristrips)

  • Ze vallen meestal vanzelf van de huid af.
  • Als de pleisters na 2 weken nog op de huid zitten, mag u ze voorzichtig verwijderen.

Drukverband en steunkous

  • Het verband mag niet nat worden.
  • Het verband moet 48 uur blijven zitten. Daarna mag u het verband zelf verwijderen.
  • Na het verwijderen van het verband, draagt u de steunkous nog 5 dagen.
  • Na 1 week mag de steunkous afblijven.

Pijn of zwelling

Meestal heeft u geen pijn na de ingreep. Als u wel pijn heeft, mag u 4 keer per dag 2 tabletten van 500 mg paracetamol innemen. Als de pijn blijft, of als uw behandelde been rood of gezwollen is, neem dan contact op met de polikliniek Dermatologie of de spoedeisende hulp.

Naar huis

Na afloop van de behandeling mag u naar huis.

Bewegen

Bewegen is goed, maar doe alles met mate. Vermijd de eerste 2 weken na de ingreep intensieve sporten, zoals wielrennen of hardlopen. Hierna mag u uw normale activiteiten weer doen.


Bijwerkingen

  • Nabloeding. Het is belangrijk dat u de bloedende plek dan 20 minuten lang dichtdrukt met een schone handdoek. Dit stopt het bloeden meestal.
  • Bloeduitstorting (blauwe plek).
  • Blaren en/of oppervlakkige wondjes van de hechtpleister(s). Bloeduitstortingen of blaren geven soms een pijnlijk gevoel of zien er lelijk uit, maar ze verdwijnen vanzelf weer en kunnen verder geen kwaad.
  • Donkere verkleuring (pigmentatie) bij de wondjes. Deze verkleuring verdwijnt meestal weer. Mensen met een donkere huid hebben een grotere kans op blijvende verkleuring.
  • Er kunnen stukjes ader achterblijven na de behandeling. Doet voelt aan als harde knobbels onder de huid. In het begin is dit soms gevoelig. Dit trekt vanzelf weg in de loop van weken tot maanden.

Heeft u nog vragen?

Met vragen kunt u terecht bij de polikliniek Dermatologie.

Contact

Polikliniek Dermatologie (op werkdagen) (010) 704 01 10
Spoedeisende hulp van het Erasmus MC (in spoedgevallen 's avonds en in het weekend) (010) 704 0 704