Over deze opleiding
Overzicht
Vormgeven aan Samen Beslissen Masterclass voor leden opleidingsgroep (pilot).
Een goede behandeling past bij de persoonlijke situatie van een patiënt. En dat kan voor iedereen anders zijn. Zorgprofessional en patiënt horen samen te kunnen beslissen wat de beste behandeling is. Niet alleen het geven van goede en helder informatie over de aandoening is belangrijk maar ook het bespreken van de uitkomsten die de patiënt kan verwachten van behandeling. Dat laatste is niet altijd eenvoudig omdat uitkomsten soms onbekend of onzeker zijn. Samen beslissen is meer dan het bespreken van mogelijkheden behandelingen en de behandeleffecten. De expertise van professionals en behoeften van de patiënten telt gelijkwaardig bij het nemen van beslissingen over iemands zorg. Die beslissingen zouden meer gestuurd moeten gaan worden vanuit de voorkeuren of persoonlijke situatie van patiënt en minder vanuit het zorgaanbod
A(n)ios hebben een belangrijke rol bij implementeren van deze veranderingen in de zorg. Niet alleen de gesprekken met de patiënt zullen anders gaan verlopen. Ook de patiëntbesprekingen ‘ansich’ en de inrichting van het zorgproces zal mogelijk veranderen van vorm. De kern van het nieuwe opleiden is transformatief leren en ontwikkelen van de professionele identiteit: de aios wordt gestimuleerd om niet alleen zelfsturing te geven aan zijn professionele ontwikkeling maar ook om veranderingen in de zorg te weeg te brengen. Als staflid/supervisor begeleid je de a(n)ios tijdens dat (leer)proces. Hoe kun je je aios begeleiden om concept van samen beslissen vorm te geven in de praktijk? Hoe begeleid je je aios ontwikkeling van de bijbehorende competentieset ? Op welke manier geef je adequate feedback op video’s?
Inhoud
Doel
De Federatie heeft naast diverse hulpmiddelen en een programma voor aios (zogenaamde DOO) dit professionaliseringsprogramma voor leden van de opleidingsgroep ontwikkeld. Op datum n.t.b. willen we deze graag samen professionals uit het werkveld testen en doorontwikkelen. Het programma wordt verzorgd in het Erasmus MC te Rotterdam. Het programma geeft je als staflid handvatten om de aios goed te kunnen begeleiden bij het ontwikkelen van hun professionele identiteit, communicatieve vaardigheden en bij vormgeven van ‘samen beslissen’ in het zorgproces. Daarnaast biedt het programma je ook de gelegenheid om je eigen ‘samen beslissen’ gespreksvaardigheden te verfijnen.
Werkwijze
Leren is het meest effectief op de werkplek. Dit is een uitdaging met de diversiteit aan deelnemers die elk op een andere plaats werkzaam zijn. We hebben met dit programma er daarom voor gekozen de werkplek naar de werkplaats te brengen. In deze werkplaats draait het om delen van ervaringen, uitwisselen van ideeën, delen van kennis en ruimte om samen te experimenteren. Achteraf evalueren we graag met jullie samen. Aan het
Het dagprogramma bestaat uit twee leerelementen
- Een deel van programma gaat over ‘het vormgeven aan samen beslissen tijdens de begeleiding in de praktijk’. De aios krijgen in DOO-programma ‘Samen beslissen’ verschillende tools aangereikt die ze in de praktijk kunnen inzetten om gesprekken te observeren en te evalueren met stafleden en patiënten. Je krijgt handvatten aangereikt om zelf zo’n gesprek te kunnen voeren met een patiënt en leer je aan de hand van het observatietool het gesprek van de aios te observeren en adequate feedback te geven. Daarvoor maken we gebruik van een digitaal videosysteem Codific . Codific Videolab is een cloud platform voor het delen en beoordelen van video's.
Daarnaast staat begeleiden van aios bij vormgeven van onderwijs en implementeren van samen beslissen in de praktijk. De focus ligt daarbij vooral op het faciliteren van het proces van de aios in de rol van ‘docent’. Hoe zou je het leren op de werkplek en het onderwijs op de werkvloer kunnen vormgeven? Op welke manier geef je er meer diepgang aan? En hoe faciliteer je dat proces bij de aios?