Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
education-book
Bij- of nascholing

Orgaandonatie

Orgaan- en weefseldonatie: Een belangrijk onderwerp op een lastig moment

Startmoment: Zie startdata
Duur: 1 dag
Onderwijsaanbieder: Discipline Overstijgend Onderwijs (DOO)

Over deze opleiding

Overzicht

De afdeling Onderwijsbeleid en- Advies verzorgt het Discipline Overstijgend Onderwijs (DOO) voor artsen in opleiding tot medische specialist (AIOS) in de Onderwijs- en Opleidingsregio Zuidwest Nederland. Het cursusaanbod is voor alle AIOS gelijk.

Vorm
Deze training bestaat uit één klassikale trainingsdag. Er is een voorbereiding nodig van ongeveer 2 uur, in de vorm van een e-learning.

Begeleiding
Een team van verschillende specialisten zal de DOO begeleiden. Daarnaast zal er in de middag geoefend worden met een acteur voor het voeren van gesprekken.

 

Doelgroep en aanbevolen opleidingsjaar
De cursus is bestemd voor AIOS.

Inhoud

Zorg rondom overlijden is onderdeel van jouw werk. En onderdeel van die zorg is donatie. Weefseldonatie kan vanaf elke klinische afdeling, orgaandonatie vanaf de afdelingen SEH, Neurologie en IC. De wijze waarop de zorg rondom donatie wordt gegeven kan van invloed zijn. Zowel op het rouwproces van nabestaanden, als op het aantal aangemelde donoren en daarbij wachtenden op de wachtlijst.

In de DOO 'Orgaan- en Weefseldonatie' leer je de theorie kennen achter het donatieproces en bijbehorende wet- en regelgeving. Het deel waar jij als schouwend arts invloed op hebt, van herkenning tot aanmelding. Maar ook het deel daarna, van uitname tot transplantatie. In de middag gaan we aan de slag met het trainen van het donatiegesprek. Samen met een psycholoog en een acteur oefenen we hoe je omgaat met de verschillende registraties in het donorregister en de verschillende emoties die nabestaanden kunnen uiten.

Na deze training weet je alles op het gebied van donatie. Je hebt inhoudelijk kennis, handvaten voor het aangaan van het gesprek met nabestaanden en je weet tussen welke juridische kaders je je bevindt.

Doelstellingen

Na deze training weet je alles op het gebied van donatie. Je hebt inhoudelijke kennis, handvaten voor het aangaan van het gesprek met nabestaanden en je weet tussen welke juridische kaders je je bevindt.

Praktische informatie

Startdata

Deze pilot heeft in 2024 één datum: 18 november 2024.

Om in te schrijven: klik hier 

Programma

TIJD

ONDERDEEL

09:15 – 09:30

Ontvangst

 

09:30 – 09:45

Kennismaking en leerdoelen vaststellen

 

09:45 – 10:00

Wet- en regelgeving

o.a. nieuwe donorwet 2020 en Kwaliteitsstandaard Donatie

 

10:00 – 11:00

Orgaandonatie

Orgaandonatiecoördinator: Indicaties en contra-indicaties, verschillende procedures, donorscreening en behandeling en matching.

Uitnamechirurg: uitname en transplantatie

 

11:00 – 11:15

Koffiepauze

 

11:15 – 11:35

Weefseldonatie

Indicaties en contra-indicaties, aandachtspunten, uitname en transplantatie

 

11:35 – 12:00

Discussie / casusbesprekingen

Inbreng van eigen casuïstiek uit voorbereiding

 

12:00 - 13:00

Lunch

 

13:00 – 17:00

Gesprekstraining

Gesprekstraining onder leiding van een psycholoog. In de gesprekstraining wordt het donatiegesprek bij de verschillende uitkomsten in het donorregister en bij verschillende reacties van nabestaanden geoefend. Geleerde technieken zijn toepasbaar bij zowel orgaan- als weefseldonatiegesprekken als bij andere slechtnieuwsgesprekken.

 


Kosten

Cursusprijzen 2024

De training Orgaan- en Weefseldonatie kost € 150.

Aan deelname van een DOO zijn kosten verbonden.

Deze worden verrekend met de desbetreffende afdeling en hoef je zelf niet (vooraf) te betalen.

Als je aios bent in een van de andere ziekenhuizen, dan worden deze kosten betaald door het ziekenhuis waar je op desbetreffende cursusdatum in dienst bent.

Voorbereiding

Voorbereiding (2 uur)

Ter voorbereiding vragen we je om de e-learning Communicatie rond Donatie van de Nederlandse Transplantatie Stichting te maken.

Daarnaast vragen we je om na te denken over een casus m.b.t. donatie die jij hebt meegemaakt. Wat ging er goed? Wat ging er minder? Waar liep je tegen aan? Op welk punt kwam je voornamelijk kennistekort? Neem de casus mee naar de training. 

Vragen?

Voor vragen kunt u contact opnemen met de OASE academie via oase@erasmusmc.nl

Nieuws

Registratie

Afmelden en annuleringskosten

U wordt verzocht zich bij verhindering door een collega te laten vervangen. Kosteloos annuleren is uitsluitend mogelijk tot 4 weken voor aanvang van de eerste cursusdag. Bij annuleringen op kortere termijn wordt het volledige bedrag in rekening gebracht bij uw afdeling. Dit geldt ook in geval van ziekte.

Bij onvoldoende deelnemers wordt de training uiterlijk 4 weken voor de geplande datum door ons geannuleerd.