Over deze opleiding
Overzicht
De OASE academie verzorgt het Discipline Overstijgend Onderwijs (DOO) voor artsen in opleiding tot medisch specialist (AIOS) in de Onderwijs- en Opleidingsregio Zuidwest Nederland. Het cursusaanbod is voor alle AIOS gelijk.
Vorm
1 dag klassikaal
Begeleiding
Een team van verschillende specialisten zal de DOO begeleiden. Daarnaast zal er in de middag geoefend worden met een acteur voor het voeren van disclosure-gesprekken.
Doelgroep
De training is bestemd voor a(n)ios / arts of (medisch) specialist.
Inhoud
In patiëntveiligheid kijken we vaak naar wat we kunnen leren van wat fout gaat, maar wat als we eens gaan kijken naar wat er goed gaat? Dat we ons wat meer richten op de dagelijkse praktijk en wat minder denken vanuit beschreven processen en protocollen. Immers, in 95% van de gevallen werken onze systemen gewoon goed en daar kunnen we ook van leren.
Doelstellingen
In de training wordt ingegaan op het nieuwe veiligheidsdenken: ‘Safety II’. De DOO heeft als doelstelling het ‘Safety II’ gedachtengoed zo concreet mogelijk te vertalen naar de context waarin jij als aios werkt.
Er wordt ook aandacht besteed aan het herkennen en erkennen van de complexiteit van onze professionele werkelijkheid. Dit doen we, onder meer, door het inzetten van de ‘FRAM’-methodiek (Functional Resonance Analysis Method) om de dagelijkse routines, gebruiken en gewoontes van de werkvloer in kaart te brengen.
Omdat incidenten nooit uit te sluiten zijn, wordt stilgestaan bij ‘Disclosure’: openheid bij incidenten en calamiteiten. De Wkkgz (Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg ) en de gedragscode Openheid Medische Incidenten geven aan dat artsen binnen 24 uur na een incident in gesprek dienen te gaan met de patiënt of diens familie/naasten. Voor jou als aios een nieuwe verantwoordelijkheid waar je mogelijk mee te maken krijgt. Waarom is het gesprek niet alleen voor de patiënt maar ook voor jou, als zorgprofessional zo belangrijk? Wat is dit voor gesprek? Hoe pak je dat aan en wat mag je wel of niet zeggen?”