Over deze opleiding
Overzicht
De afdeling Onderwijsbeleid en- Advies verzorgt het Discipline Overstijgend Onderwijs (DOO) voor artsen in opleiding tot medische specialist (AIOS) in de Onderwijs- en Opleidingsregio Zuidwest Nederland. Het cursusaanbod is voor alle AIOS gelijk.
Vorm
Deze cursus bestaat uit twee cursusdagen. Alle deelnemers ontvangen ruim voor aanvang van de cursus een selectie van artikelen. Zij worden geacht deze voorafgaand aan de cursus geheel gelezen te hebben. De studietijd hiervoor bedraagt naar schatting vier uur.
Begeleiding
Deze cursus is ontwikkeld door de Academie voor Medisch Specialisten, een samenwerkingsverband van de Federatie Medisch Specialisten, VvAA en de ESHPM.
De programmaleiding ligt in handen van Drs. Jolande Verhulst. De cursusleider verzorgt de cursus inhoudelijk samen met een wisselend team van zeer ervaren en kundige docenten.
Doelgroep en aanbevolen opleidingsjaar
De cursus is bestemd voor AIOS, bij voorkeur in de laatste fase van hun opleiding. Ook leden van de opleidingsgroep kunnen zich inschrijven.
Inhoud
Medisch specialisten functioneren niet in een isolement, maar in een team samen met allerlei andere professionals. En daarbij maken zij gebruik van middelen, die altijd schaars zijn. Er moeten dus ook altijd keuzes gemaakt worden op basis van afwegingen met betrekking tot effectiviteit en efficiency.
Zowel het bepalen van inhoud en vorm van die samenwerking als het maken van die keuzes vormen een onvervreemdbaar onderdeel van de medisch specialistische professie. Dit speelt op alle niveaus van het zorgsysteem: bij de inrichting van de eigen praktijk en de samenwerking binnen de vakgroep, in de betrokkenheid van de vakgroep bij het management van de afdeling, in de betrokkenheid van de medische staf bij het ziekenhuisbeleid en bij het overleg met allerlei partijen buiten het ziekenhuis over inrichting en financiering van de zorg.
Deze cursus biedt AIOS inzicht in hoe zij hun verantwoordelijkheid op die verschillende niveaus kunnen waarmaken. Dat gebeurt met behulp van presentaties door docenten met veel praktijkervaring op deze terreinen, met veel ruimte voor vragen en discussie.
Doelstellingen
Algemene doelstelling:
Deelnemers weten na afloop hoe zij moeten handelen binnen de context van de organisatie en het beleidsproces van het ziekenhuis en haar omgeving om tot een zo optimaal mogelijke inrichting van hun eigen patiëntenzorg te komen.
Subdoelen:
- Deelnemers weten aan welke eisen een goed functionerende vakgroep moet voldoen, kunnen een inschatting maken van hun eigen invloed daarop en weten waar ze op moeten letten bij sollicitaties.
- Deelnemers weten aan welke eisen het kwaliteitsbeleid van een vakgroep of afdeling moet voldoen en zijn in staat verbeterprojecten te ontwerpen.
- Deelnemers zijn in staat om de structuur en het functioneren van het ziekenhuis te beschrijven en kunnen een gefundeerd oordeel formuleren over de rol en positie van de medisch specialist daarin.
- Deelnemers zijn in staat om de voornaamste kenmerken en de achtergronden van de beleidscyclus van het ziekenhuis te beschrijven. Tevens kunnen zij aangeven hoe het beleid van de vakgroep binnen deze context kan worden vormgegeven.
- Deelnemers zijn in staat de voornaamste aspecten en achtergronden van het overheidsbeleid ten aanzien van de (ziekenhuis)zorg te beschrijven, inclusief organisatie en financiering, en zijn in staat een inschatting te maken van de consequenties voor de patiëntenzorg.