Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Profielfoto van Ron Mathijssen
Zorgverlener

Prof. dr. A.H.J. (Ron) Mathijssen

Internist-oncoloog/klinisch farmacoloog

Expert op het gebied van personalized medicine en klinische farmacologie binnen de oncologie

  • Specialisme
  • Interne oncologie
  • Aandachtsgebied
  • Klinische Farmacologie
  • BIG nummer:
  • 39052950301
Neem contact op   Extern profiel

Over Prof. dr. A.H.J. (Ron) Mathijssen

Deskundigheid

Sinds 2013 ben ik hoogleraar ‘Geïndividualiseerde Oncologische Farmacotherapie’. Dit houdt in dat ik me met name richt op de medicijnen die patiënten met kanker gebruiken. Deze medicijnen zijn onder andere chemotherapie, hormonale therapie, nieuwe orale middelen, zoals tyrosine kinase remmers, en immunotherapie.

Door onderzoek te doen naar factoren die de geneesmiddelenconcentraties beïnvloeden, probeer ik, samen met mijn team (linkt door naar Engelstalige pagina op het researchdeel van deze website), bestaande en nieuwe behandelingen effectiever te maken en tevens de bijwerkingen te verminderen. Om hier in te slagen is het heel belangrijk dat patiënten deel blijven nemen aan dit type onderzoek ‘Personalized Medicine’ en dat zij zich goed bewust worden van deze factoren. Daarom zijn er continu veel studies beschikbaar voor patiënten met allerlei verschillende tumortypes. Patiënten kunnen hiervoor worden verwezen of kunnen zichzelf aanbieden voor deelname.

Een bekend voorbeeld van ons onderzoek in de media betreft de invloed van roken op de geneesmiddelconcentratie van het chemotherapeuticum irinotecan. Ook de rol van kurkuma bij de blootstelling aan het anti-hormonale middel tamoxifen is opgepakt door de media. Het derde voorbeeld dat in de media is gekomen is dat we hebben aangetoond hoe cola de opname van de tyrosine kinase remmer erlotinib, dat gebruikt wordt bij longkanker, kan verbeteren.

Pharmacology & Therapeutics

Binnen het Erasmus MC bestaat ruime expertise op het gebied van de Klinische Farmacologie. Om die reden is het Academic Center of Excellence ‘Pharmacology & Therapeutics’ opgericht, waar onze onderzoeksgroep een belangrijk onderdeel van uitmaakt. Daarnaast leiden wij dokters en apothekers op om ‘klinisch farmacoloog’ te worden.

Om de geneesmiddelontwikkeling verder te professionaliseren, hebben we enkele jaren geleden het Centrum for Drug Development (CDD) opgericht. In dit centrum worden nieuwe geneesmiddelen ontwikkeld en worden bestaande geneesmiddelen gepersonaliseerd. 

Werkervaring & opleidingen

Sinds 2001 ben ik werkzaam in het Erasmus MC (aanvankelijk in de toenmalige Daniel den Hoed Kliniek als arts-onderzoeker). Na de afronding van mijn promotie-onderzoek heb ik mij gespecialiseerd in de interne geneeskunde, de oncologie en de klinische farmacologie. Sinds 2013 ben ik hoogleraar 'Geïndividualiseerde Oncologische Farmacotherapie'.

Opleidingen

  • 2000 arts-examen
  • 2002 afronding promotie-onderzoek (cum-laude)
  • 2008 registratie als internist
  • 2009 registratie als oncoloog
  • 2009 registratie als klinisch farmacoloog
  • 2013 hoogleraar

Publicaties

Hieronder staan een aantal links naar optredens in de media:

U kunt ook een vlog bekijken over kurkuma en het effect dat dit kruid heeft op de geneesmiddelspiegel van hormoontherapie tamoxifen bij borstkankerpatiënten.

Op de site van oncologie en praktijk staat een artikel over de ernstige interactie van Sint-Janskruid op chemotherapie.

Mijn publicaties vindt u op Pubweb.

DPOG

Als voorzitter van de Dutch Pharmacology Oncology Group (DPOG) probeer ik het onderzoek op klinisch farmacologisch gebied binnen de oncologie te stimuleren. Een belangrijke trial die momenteel in Nederland onder de vlag van de DPOG loopt betreft de TDM studie. TDM staat voor Therapeutic Drug Monitoring, waarbij het streven is voor tientallen orale anti-kanker middelen een afdoende hoge geneesmiddelconcentratie te bereiken.