Over deze behandeling
Wat we gaan doen
Introductie
Hyperthermie betekent letterlijk 'verhoogde temperatuur'. We geven hyperthermie als plaatselijke warmtebehandeling in combinatie met radiotherapie of chemotherapie.
Hyperthermie is een behandeling waarbij de tumor gedurende een uur wordt verwarmd tot 40 à 43°C. Dit gebeurt met microgolfstraling. De straling komt via speciale apparatuur in het lichaam.
Wat is het?
Hyperthermie is een plaatselijke behandeling waarbij het tumorgebied wordt verwarmd. Hyperthermie als enige behandeling heeft weinig effect. De behandeling wordt altijd gegeven in combinatie met radiotherapie of chemotherapie.
In de periode dat u bestraald wordt, krijgt u eenmaal per week, na de bestraling, hyperthermie.
Hoe gaan we te werk?
Het doelgebied wordt met radiogolven verwarmd. We doen dit met antennes. De antennes zien er bij de verschillende behandelingen anders uit. We kunnen 4 verschillende hyperthermie behandelingen geven. De plek van de tumor bepaalt welke behandeling u krijgt. Lees hierover meer in onze patiëntenfolders.
- Oppervlakkige hyperthermie
- Hyperthermie in het hoofd-hals gebied
- Diepe hyperthermie
- Hyperthermie met MRI
Wat is het doel?
Het doel van de behandeling is de temperatuur in het doelgebied een uur lang tussen de 40 en 43 °C te houden. De warmte versterkt de werking van de bestraling of de chemotherapie.
Meer informatie over hyperthermie vindt u op de website van Kanker.nl.
Voorbereiding
Voorafgaand aan de behandeling
Tijdens de behandeling meten we de temperatuur in het doelgebied. Zo kunnen we zien of het doelgebied goed verwarmd wordt en of het gezonde weefsel juist niet te warm wordt. We doen dit met dunne draadthermometers. Deze schuiven we tijdens de behandeling in dunne katheters (buigzame slangetjes). De plaats van de thermometers hangt af van de plek van de behandeling.
Tijdens de behandeling
Zodra de energie in het lichaam komt, wordt de plek warm. De warmte trekt weer weg zodra de apparatuur is uitgeschakeld. De behandeling is niet schadelijk voor gezond weefsel.
De radiogolven kunnen de apparatuur buiten de behandelkamer verstoren. U krijgt de behandeling in een afgeschermde ruimte. Medewerkers en begeleiding kunnen in de behandelkamer aanwezig zijn.
Na de behandeling
- Brandwonden
Het kan rond het behandelgebied te warm worden. Dit voelt branderig, drukkend of onplezierig aan. Laat ons dit direct weten. We zetten het apparaat even uit waardoor de warmte snel wegtrekt. Zo nodig kunnen we de instellingen van het apparaat aanpassen.
- Vermoeidheid
Een hyperthermiebehandeling is intensief. U kunt na de behandeling vermoeid zijn.
Met wie heeft u te maken?
Het specialisme radiotherapie is multidisciplinair en staat in verbinding met vele andere specialismen en centra.
Tijdens uw bezoek aan Radiotherapie heeft u contact met verschillende zorgverleners, zoals de radiotherapeut, radiotherapeutisch laboranten en verpleegkundige.
Contact
Radiotherapie beschikt over 2 locaties. De hyperthermie behandeling vindt altijd plaats op locatie Rotterdam.
Alle contactinformatie vindt u via deze link.