Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Behandeling

Bestraling (palliatief)

Radiotherapie is één van de behandelmethodes om tumoren te behandelen en klachten te verminderen. Het wordt ook wel bestraling genoemd.

Over deze behandeling

Wat we gaan doen

Wat is het?

Letterlijk betekent radiotherapie: behandeling met behulp van straling. Het is één van de methodes om tumoren te behandelen. Palliatieve bestralingsbehandelingen zijn er op gericht om klachten zoals pijn en bloedverlies te verminderen.

De stralenbundel bestaat uit sterke röntgenstralen en is onzichtbaar. De straling wordt precies gericht op het gedeelte van het lichaam waar de straling nodig is.

Een palliatieve behandeling met radiotherapie bestaat meestal uit één, twee of vijf bestralingen. Het aantal bestralingen is afhankelijk van de aard en omvang van de tumor en van uw algemene toestand/gezondheid.

Het bestralingsapparaat dat gebruikt wordt, wordt een lineaire versneller genoemd.

Hoe gaan we te werk?

Als u komt voor een palliatieve behandeling, heeft u een gesprek met de arts. Wij plannen dit gesprek, de voorbereiding en de eerste bestraling zoveel mogelijk op één dag. Soms kiest de arts ervoor u niet op de dag zelf te bestralen, bv. als de voorbereiding meer tijd kost. De arts bespreekt dit met u. U kunt ook kiezen om alleen de voorbereiding op één dag te plannen en de volgende dag terug te komen voor bestraling. Houdt er rekening mee dat u bijna de hele dag in het ziekenhuis bent. 

De dag ziet er als volgt uit: 

  • Gesprek met de arts gevolgd door gesprek met radiotherapeutisch laborant
  • Mouldroom (indien nodig)
  • CT-scan
  • Bestraling 

In de voorlichtingsfilm en folder Radiotherapie en Palliatie Radiotherapie worden de verschillende onderdelen toegelicht.


Onze ervaring is dat het nuttig is als iemand u kan begeleiden tijdens deze dag. Samen kunt u informatie beter onthouden. Daarnaast kan het ook prettig voor u zijn om niet alleen te zijn om de noodzakelijke wachttijd te overbruggen. 

Wat is het doel?

Het doel van radiotherapie is om tumorcellen te vernietigen. Op het moment dat genezing niet meer mogelijk is, wordt radiotherapie vaak toegepast om pijn of andere klachten te verlichten; dit wordt een palliatieve behandeling genoemd.

Voorbereiding

Voor het bezoek bij uw radiotherapeut kunt u de voorlichtingsfilm bekijken en de folder over palliatieve bestraling te lezen. Om voorbereid te zijn op uw afspraak, kunt u vooraf de vragen opschrijven.

We raden aan om iemand mee te laten komen naar dit gesprek. Daarnaast vragen wij u de noodzakelijk (pijn)medicatie mee te nemen, zodat u deze op de gebruikelijke tijd kunt innemen.

Voor de lunch kunt u gebruik maken van de faciliteiten in het ziekenhuis of zelf iets meenemen

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de behandeling

Vermoeidheid is een bijwerking die regelmatig voorkomt. Probeer zoveel mogelijk uw normale dagritme aan te houden en uw conditie op peil te houden zolang dat mogelijk is.

Het ontstaan van andere bijwerkingen hangt af van het bestralingsgebied en vindt alleen plaats op de lichaamsdelen waar bestraald wordt.

U kunt zelf bepalen hoe u de wachttijd doorbrengt. U kunt het ziekenhuis verlaten en naar huis gaan, als u niet te ver weg woont. Ook kunt u in de wachtruimte blijven of gebruikmaken van de faciliteiten in het ziekenhuis. 

We raden u aan om een mobiel telefoonnummer achter te laten. Soms is het bestralingsplan sneller klaar en kunt u eerder met de bestraling starten.

Als u niet wilt of kunt wachten, kunt u dit aangeven. U krijgt dan de volgende dag de eerste bestraling.

Thuis

De dag na de bestraling belt de laborant u op om te horen hoe de bestraling is verlopen en of u last heeft van bijwerkingen. U kunt vragen stellen en krijgt advies. Na 4 weken neemt de radiotherapeut telefonisch contact met u op.

Als er problemen zijn, kunt u zelf altijd contact opnemen. Na de laatste bestraling krijgt u een brief mee met contactgegevens. Verdere begeleiding en eventuele behandeling worden uitgevoerd door de arts in uw eigen ziekenhuis of uw huisarts.

Resultaat

Het resultaat van de bestraling is het verminderen van uw klachten. Het uiteindelijke effect van de bestralingsbehandeling wordt pas na een aantal weken tot maanden na afloop bereikt.

Wanneer neemt u contact op?

Indien u tijdens uw bestraling last heeft van bijwerkingen kunt u dit overleggen met de radiotherapeutisch laboranten op het bestralingstoestel.

Daarnaast werken op de zorgpost van de Radiotherapie verpleegkundigen die speciaal opgeleid zijn voor zorg aan patiënten die bestraald worden en die kunnen adviseren bij bijwerkingen.

Voor alle dringende vragen buiten kantoortijden en tijdens het weekend kunt u contact opnemen met het Erasmus MC via het algemene telefoonnummer (010) 704 07 04 en vraag naar de dienstdoende radiotherapeut.

Met wie heeft u te maken?

Tijdens uw bezoek aan ons specialisme heeft u contact met de radiotherapeut en radiotherapeutisch laboranten. Daarnaast kunt u afhankelijk van uw behandeling contact hebben met een verpleegkundige of een mouldroom medewerker.

Via deze  link kunt u kennismaken met onze zorgverleners.

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier