Craniofaryngeoom: over deze aandoening
Wat is Craniofaryngeoom?
Craniofaryngeoom is een zeer zeldzame goedaardige tumor aan de hypofyse die al voor de geboorte aanwezig is. Een craniofaryngeoom bestaat uit vast weefsel, stukjes kalk en een cyste met vocht. Het kan ook alleen een cyste zijn of helemaal vast weefsel of een mix. Een craniofaryngeoom maakt geen hormonen. De tumor wordt meestal gevonden als hij groter is en oefent dan vaak druk uit op de gezonde hypofyse waardoor er uitval van de normale functie ontstaat. Drukt hij op de oogzenuw dan kan er uitval van de gezichtsvelden ontstaan, waardoor de zijkanten van uw zicht verdwijnen. Bij kinderen kan er ook een waterhoofd (verhoogde hersendruk) ontstaan.
Craniofaryngeoom komt meestal voor bij kinderen tussen de 5 en 9 jaar en bij volwassen tussen de 40 en 44 jaar. Jaarlijks wordt er bij 15 tot 40 mensen een craniofaryngeoom vast gesteld.
Soorten
Er zijn 2 types: adamantinomatoeus craniofaryngeoom die meestal op kinderleeftijd voorkomt en de papillaire craniofaryngeoom die meestal op volwassen leeftijd voorkomt. Beide zijn goedaardig maar komen vaak terug na een behandeling. Ze geven vaak pas klachten als ze op omliggende weefsels drukken, zoals bijvoorbeeld de oogzenuw. Er ontstaat dan uitval van de gezichtsvelden, hierdoor verdwijnen de zijkanten van uw zicht.
Als ze druk uitoefenen op de hypofyse, kan deze niet meer goed functioneren. De hormonen van de hypofyse regelen de werking van andere organen in het lichaam, zoals de schildklier, de bijnieren en de geslachtsklieren.