Asbestkanker: over deze aandoening
Wat is Asbestkanker?
Wat houdt deze aandoening in?
Mesothelioom is een kwaadaardige tumor van de sereuze vliezen. Sereuze vliezen zijn het borstvlies, buikvlies, hartzakje en bij mannen het vlies om de teelballen. Mesothelioom wordt veroorzaakt door asbest. Daarom mesothelioom ook wel asbestkanker genoemd.
Mesothelioom ontstaat in het mesotheel. Dit is een laag cellen die de vliezen bedekt. Mesothelioom ontstaat meestal in de borstvliezen of in de longvliezen. Naast asbestkanker, noemen we mesothelioom daarom ook wel borstvlieskanker of longvlieskanker. Een tumor in het borstvlies groeit vaak door naar de weefsels eromheen. Dit zijn bijvoorbeeld de ribbenkast, de longen, het middenrif en de organen in de buik.
Oorzaak
Mesothelioom wordt veroorzaakt door inademen van asbest. Er zijn geen andere oorzaken bekend. Asbest bestaat uit fijne vezels. Deze kunnen bij inademing in uw longen achterblijven en vanuit het longweefsel in uw borstvlies terecht komen. Hieruit ontstaat mesothelioom. Dit is niet erfelijk.
Mesothelioom ontstaat meestal pas na 20 tot 60 jaar na blootstelling aan asbest. De meeste mensen krijgen klachten na 30 tot 40 jaar na de blootstelling.
Symptomen en gevolgen
De meest voorkomende symptomen zijn:
- Pijn of onaangenaam gevoel in uw borstkas
- Kortademigheid
- Hoesten
- Moeite met bewegen van uw borstkas
Andere mogelijke klachten zijn:
- Een zwelling op uw borstkas. Dit komt doordat de tumor tussen uw ribben groeit
- Moeite met slikken. Dit kan komen doordat de tumor op uw slokdarm drukt
Heeft u geen vochtophoping tussen uw borstvliezen? Dan kan uw borstkas platter worden en scheef gaan staan. Uw ene schouder staat hierdoor lager dan de andere. Uw ademhaling voelt dan stugger aan.
Wanneer u mesothelioom heeft, zijn de vooruitzichten helaas niet goed. Genezing of langdurige overleving is eigenlijk niet mogelijk. Daarom doen wij er alles aan om klachten af te remmen, te verminderen of te voorkomen en de kwaliteit van leven zo hoog mogelijk te houden.