Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Wegwijs op de dagbehandeling oncologie en hematologie

U wordt voor een chemokuur of andere (oncologische) behandeling opgenomen op de dagbehandeling oncologie en hematologie in het Erasmus MC Kanker Instituut. Daarnaast worden hier ook hematologie patiënten behandeld van het Sikkelcelcentrum en het Hemofiliebehandelcentrum. We kunnen ons voorstellen dat u veel vragen heeft. Met deze informatie vertellen we u graag meer over onze dagbehandeling. We doen ons best uw verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Heeft u persoonlijke vragen of opmerkingen over uw behandeling of verzorging? Dan kunt u terecht bij uw arts, uw verpleegkundige of andere medewerkers van het Erasmus MC.

Download PDF

Over uw opname op de dagbehandeling

Over de dagbehandeling interne oncologie & hematologie

De dagbehandeling is open op werkdagen:
  • maandag tot en met woensdag van 08.00-20.00
  • donderdag en vrijdag van 08.00-17.30.
Op feestdagen en in het weekend is de dagbehandeling gesloten. De dagbehandeling heeft 19 behandelstoelen en 17 bedden.
behandelstoelen in de dagbehandeling

Voor uw opname

Voor uw opname krijgt u van ons een brief waarin staat op welke dag en waar u wordt verwacht voor de behandeling. Ook leest u in deze brief waar u zich kunt aanmelden bij aankomst in het ziekenhuis.

Kunt u niet op deze afspraak komen?
Kunt u op de geplande datum niet komen? Laat ons dat dan zo snel mogelijk weten. Bel dan naar: (010) 704 02 52.

BMRO-, MRSA- of coronabesmetting
Bent u besmet met MRSA, BMRO of met het coronavirus? Bel dan naar: (010) 704 02 52.

Identiteitsbewijs
Neem bij een bezoek aan het Erasmus MC altijd uw identiteitsbewijs mee. Dat heeft u nodig bij het aanmelden of inschrijven. U kunt hiervoor uw paspoort, identiteitskaart, verblijfsdocument of rijbewijs gebruiken.
voorbeeld identiteitskaarkt

Naar het ziekenhuis


Parkeren

U kunt parkeren in de parkeergarage aan de Westzeedijk of aan de Wytemaweg. Bij de hoofdingang en ingang Zimmermanweg kunt u niet parkeren. U kunt hier wel uitstappen. Bij de ingang staan rolstoelen die u kunt gebruiken met een muntstuk van € 2,-. Na gebruik krijgt u uw muntstuk terug.

Aanmelden bij de ingang

U gaat naar een van de aanmeldzuilen bij de ingangen. Hier scant u uw identiteitsbewijs. Op de zuil staat aangegeven waar u uw paspoort, identiteitskaart, verblijfsdocument of rijbewijs kunt laten zien. U krijgt een dagticket met daarop het gebouw en de etage waar u wordt opgenomen.

aanmeldzuil

Eerst bloed prikken?
Soms staat in uw brief aangegeven dat u eerst bloed moet laten prikken. Op uw dagticket staat de route naar de Bloedafname. Hier kunt u bloed laten prikken. Heeft u een PICC-lijn, Hickman-katheter of een Port-A-Cath? Dan kunt u bloed laten prikken op de dagbehandeling. U meldt zich dan aan de balie van de dagbehandeling oncologie en hematologie. Het bloedprikken moet 1 uur voor de afspraak plaatsvinden.

bloedafname NE Erasmus MC

Uw verblijf op de dagbehandeling

Aanmelden bij de balie van de dagbehandeling
Met de route op uw dagticket en de bewegwijzering in het ziekenhuis gaat u naar de dagbehandeling. Bij aankomst op uw etage scant u de barcode van uw dagticket op de aanmeldzuil daar. Zo weten wij dat u er bent. We verwachten u maximaal 10 minuten voor uw afspraak in de wachtruimte op de etage.

Verloopt uw afspraak volgens de planning, dan kunt u plaatsnemen in het wachtgebied tot u wordt opgehaald. De volgorde van binnenkomst is niet altijd de volgorde waarin u wordt opgeroepen, omdat u met patiënten van verschillende specialismen in hetzelfde wachtgebied wacht.

Moet u langer wachten op uw behandeling dan volgens de planning, dan kunt u bij de baliemedewerker in de wachtruimte uw telefoonnummer achterlaten. U kunt dan gerust de wachtruimte verlaten. Kijk eens in een van onze winkels, in het patiëntinformatiecentrum (PATIO) of neem plaats in een van de restaurants, binnentuinen of wachtgebieden.

Heeft u voor uw afspraak op de dagbehandeling een afspraak bij uw behandeld arts? Houd er dan rekening mee dat het 1 tot 1,5 uur kan duren tot uw kuur klaar is.

Ontvangst op de dagbehandeling
Een verpleegkundige haalt u op uit het wachtgebied en brengt u naar uw stoel, bed of eenpersoons-patiëntenkamer. Hij of zij stelt u een aantal vragen die belangrijk zijn voor uw behandeling en verpleging. Bijvoorbeeld of er bijzonderheden zijn voor uw opname, wie uw contactpersoon is en of u allergieën heeft.

Begeleider
Bij de eerste behandeling mag er één begeleider mee naar de dagbehandeling. Bij alle andere behandelingen mogen geen begeleiders mee naar de dagbehandeling.

Identificatiebandje
Voor uw eigen veiligheid is het belangrijk dat wij weten wie u bent, zodat er geen verwisseling van patiënten plaatsvindt. Bij aankomst op de dagbehandeling krijgt u een identificatiebandje: een plastic polsbandje met uw naam, geboortedatum en afdeling. Wij moeten er zeker van zijn dat we een onderzoek bij de juiste persoon uitvoeren en medicatie aan de juiste persoon geven. Om vergissingen voor te zijn, kan het voorkomen dat u herhaaldelijk (bij ieder onderzoek, iedere toediening van medicatie en dergelijke) gevraagd wordt naar uw naam en geboortedatum, ook al draagt u dit bandje. Dit doen we als extra controle. Wij vragen hiervoor uw begrip, omwille van uw veiligheid. Is het bandje beschadigd of verwijderd voor een onderzoek of operatie? Vraagt u dan een nieuw bandje.

Internet
In het Erasmus MC heeft u gratis toegang tot internet via een draadloos netwerk. Dit wifi-netwerk heeft de naam 'Hotspot' en is aanwezig op alle etages van de kliniek, bijna alle openbare ruimten en de meeste poliklinieken. Iedereen kan vrij gebruik maken van deze dienst. Verbind hiervoor uw telefoon, tablet of laptop met het netwerk ‘Hotspot’, open een webbrowser en ga naar een website. U krijgt dan een pagina waarop u akkoord moet gaan met enkele gedragsregels en voorwaarden. Daarna wordt de verbinding opengezet. Op de afdeling zijn tablets aanwezig voor algemeen gebruik, die u kunt lenen.

Maaltijden

Voor uw (brood)maaltijden komt een van onze medewerkers bij u langs met een broodbuffetkar. U kunt zelf een keuze maken uit het aanbod. Eten en drinken is belangrijk, ook tijdens uw verblijf in het ziekenhuis. Zorg ervoor dat u, als het kan en mag, voldoende eet en drinkt. De maaltijden zijn bestemd voor de patiënten; begeleiders moeten voor hun eigen maaltijd zorgen. De broodmaaltijd is tussen 12:00 en 14:00 uur beschikbaar.

Naar huis

Vervolgafspraken
Omdat u waarschijnlijk vaker op de dagbehandeling moet komen, krijgt u de vervolgafspraken via de post of via uw persoonlijk online dossier.

Mijn Erasmus MC
Als patiënt van het Erasmus MC heeft u toegang tot Mijn Erasmus MC. U kunt hier online een samenvatting van uw medisch dossier inzien. Het gebruik van Mijn Erasmus MC is beveiligd met DigiD met sms-functie. Op onze website leest u welke informatie u hier kan vinden. Inloggen op Mijn Erasmus MC kunt u altijd en overal via

patientenportaal

Behandeling en verzorging

U wordt behandeld en verzorgd door een team van specialisten en verpleegkundigen.

Arts
De arts is verantwoordelijk voor de medische zorg op de dagbehandeling. Op de dagbehandeling zelf is geen arts aanwezig. Als het nodig is, komt de arts naar de dagbehandeling.

Verpleegkundigen
Op de dagbehandeling werken de verpleegkundigen voor meerdere specialismen. Daarom heeft u niet iedere keer dezelfde verpleegkundige. De verpleegkundigen zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van uw kuur en doen hun best om uw verblijf zo goed mogelijk te laten verlopen. Met vragen over uw verzorging kunt u bij hen terecht.

Thuismedicatie
Soms schrijft de arts een recept uit voor thuis. Bij voldoende personeel zal de ziekenhuisapotheek uw medicijnen bij uw stoel / bed afleveren. Indien er onvoldoende personeel is kunt u de medicijnen ophalen bij de Zimmermanweg apotheek.

Voorzieningen buiten de dagbehandeling


Patiëntinformatiecentrum Oncologie (PATIO)

Het patiënteninformatiecentrum is er voor iedereen die met kanker te maken krijgt, als patiënt of naaste. Het informatiecentrum bevindt zich aan de Zimmermanweg en is geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.30 uur.

PATIO Erasmus MC

Poliklinische apotheek
Indien de arts een recept heeft voorgeschreven kan dit worden opgehaald bij de Zimmermanweg apotheek. De apotheek is geopend op maandag tot en met vrijdag van 08.00 - 18.00 uur.

Tips en klachten

Als u niet of juist wel tevreden bent met de gang van zaken tijdens uw verblijf, horen wij het graag. Ook wanneer u tips voor ons heeft. Het Erasmus MC streeft naar goede zorg. Het is mogelijk dat u over uw behandeling of het verblijf in het ziekenhuis niet tevreden bent. We raden u aan uw klacht allereerst te bespreken met degene die volgens u verantwoordelijk is voor het gebeurde. Als u dit niet wenst of als dit overleg niet leidt tot een voor u goed resultaat, dan kunt u uw klacht melden bij de receptie. Daar ontvangt u de gegevens van een klachtenfunctionaris. Uw klacht kunt u dan vervolgens schriftelijk indienen bij de klachtenfunctionaris. Na ontvangst van de klacht zal de klachtenfunctionaris zo spoedig mogelijk met u contact opnemen.

Patiënt Service Centrum

Bij het Patiënt Service Centrum kunt u terecht met praktische en niet-medische vragen. Bijvoorbeeld met vragen over digitale zorg, zoals u patiëntenportaal. Onze medewerkers beantwoorden uw vragen, helpen bij het vinden van betrouwbare informatie of verwijzen u door naar de juiste persoon. U bent ook welkom voor een persoonlijk gesprek.
  • Locatie: bij de receptie hoofdingang
  • Openingstijden: maandag t/m vrijdag 8.00 -16.30 uur
  • E-mail: info@erasmusmc.nl
  • Telefoon: (010) 704 51 14