Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Medische tatoeage

Zojuist heeft u een gesprek gehad over de behandelmogelijkheden van uw aandoening. De arts heeft voorgesteld om bij u een medische tatoeage te zetten. Hieronder kunt u meer lezen over deze behandeling.

Download PDF

Over de behandeling


Met een medische tatoeage kunnen we een tepel of tepelhof creëren na een borstreconstructie. Ook verkleuringen van de huid – zoals vasculaire aandoeningen (onder andere een wijnvlek) en opvallende littekens – kunnen we corrigeren met een medische tatoeage.

U vindt meer informatie op onze webpagina's 'Medische tatoeage' en 'Tepel- en tepelhofreconstructie'. Hier vindt u foto's met resultaten van de behandeling.

Komt u in aanmerking voor een medische tatoeage? Het secretariaat neemt dan contact op met uw zorgverzekeraar. Als de zorgverzekeraar de machtiging heeft goedgekeurd, stuurt het secretariaat u een uitnodiging voor de behandeling.

Zorgverleners

Jorien Slierendregt behandelt u op de polikliniek plastische chirurgie.

Pijnmedicatie

De behandeling is niet helemaal pijnloos, maar vaak is pijnstilling niet nodig. Soms schrijft de arts van tevoren een recept voor EMLA-crème voor. Dit is verdovende crème die u een ruime tijd voor de behandeling moet aanbrengen. Wilt u een recept voor EMLA-crème? Bel dan naar de polikliniek plastische chirurgie.

Duur en aantal behandelingen

In totaal duurt een behandeling ongeveer 45 minuten. Een tepelhof kunnen we direct bij de eerste afspraak al tatoeëren. Bij huidverkleuringen, zoals vasculaire aandoeningen en opvallende littekens, kunnen we ervoor kiezen om eerst een test te doen. Zo kunnen we beoordelen of een behandeling zinvol zal zijn.

In de eerste weken na de behandeling vervaagt het pigment voor een groot deel. Daarom zijn er vaak 2 behandelingen nodig voor het gewenste resultaat. Bent u toch tevreden na 1 behandeling? Laat het ons weten.

Wanneer kunnen we u niet behandelen?

In de volgende gevallen is eerst overleg nodig met de arts of plastisch chirurg of u een medische tatoeage kunt krijgen:

  • Als u medicijnen gebruikt.
  • Als u een chronische huidziekte heeft.
  • Als u een immuunstoornis heeft.
  • Als u snel last heeft van een koortslip (herpes simplex virus).
  • Als u een cardiologische aandoening heeft (zoals een pacemaker of andere hart- en vaatafwijkingen).
  • Als u hemofilie (bloedziekte) heeft of andere bloedstollingsproblemen.
  • Als u allergieën heeft.
In de volgende gevallen kunt u niet getatoeëerd worden:

  • Als u ziek bent.
  • Als u koorts heeft.
  • Als u een acute ontsteking heeft.
  • Als uw huid rondom het behandelgebied zongebruind of verbrand is.
  • Als u een wond heeft in het behandelde gebied (na een operatie waarin we de tepelhof recontrueren, wachten we 3 maanden met de tatoeage).
  • Als u ontregelde suikerziekte heeft.
  • Als u zwanger bent of borstvoeding geeft.

Voorbereiding

Zorg ervoor dat de huid schoon is als u de afspraak heeft. Gebruik op het gebied dat behandeld gaat worden geen crème, camouflage of make-up. Vermijd direct zonlicht voorafgaand aan de behandeling, zodat de echte huidskleur zichtbaar is. Een zongebruinde (of verbrande) huid kan niet behandeld worden.

Gebruikt u de verdovende Emla-crème? Breng deze dan ruim voor de behandeling aan (zie de bijsluiter).

Na de behandeling


Wat kunt u thuis doen, direct na de behandeling?


  • Na de behandeling dekken we de huid af met folie of plastic. Als u thuiskomt, mag u de folie van de huid verwijderen. Met de hand en water mag u de huid schoonmaken (zonder zeep). De huid is kwetsbaar. Daarom adviseren we u om de huid voorzichtig droog te deppen met een tissue. Dek daarna de schone tatoeage weer af met folie of plastic.
    • Herhaal dit meerdere keren per dag (minimaal 1 dag lang) tot er geen wondvocht of bloed meer onder de folie aanwezig is.
  • Om het branderige gevoel weg te nemen, kunt u een cold-pack gebruiken. Gebruik geen crème of vaseline. Krab ook nooit aan de korstjes.
  • Tijdens het douchen hoeft u geen folie of plastic te gebruiken. Spoel de tatoeage goed af. Er mogen geen zeepresten achterblijven.
  • Na 48 uur kunt u de tatoeage dun insmeren met bijvoorbeeld Bepanthen-zalf. Doe dit 2 weken lang, minimaal 1 keer per dag. Dit is goed voor de genezing en vermindert roodheid.

Wat mag u niet doen na de behandeling?

Gebruik de eerste 48 uur na de behandeling geen make-up op het behandelde gebied. De eerste week van de genezing (of als er nog schilfertjes zijn) mag u niet zwemmen en geen contactsporten beoefenen. Ga niet naar het strand of de sauna. Zo verlaagt u de kans op infecties en complicaties.

Zonlicht
Om de pigmenten te beschermen, adviseren wij u het behandelde gebied te beschermen tegen zonlicht. Bedek het behandelde gebied met kleding (geen wollen trui). Zit de tatoeage in het gezicht? Draag dan een pet. Het is verstandig de komende jaren dagelijks een zonbeschermende crème te gebruiken, met minimaal SPF factor 30.

Controle op de polikliniek

Na 3 maanden heeft u een controlebezoek bij een medische tatoeëerder. Tijdens deze afspraak evalueren we het resultaat. Vaak maakt de medisch fotograaf bij dit controlebezoek een laatste foto.

Wanneer contact opnemen?

Neem bij problemen (zoals blaasjes, blaren, een nabloeding, hevige pijn, koorts of een infectie) contact op met de polikliniek. Een infectie herkent u door pijn, zwelling, roodheid of pus uit het behandelde gedeelte van de huid. Ook bij toenemende roodheid, een trage wondgenezing of ernstige jeuk moet u contact opnemen.

Contact

Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op:

  • Polikliniek plastische chirurgie: (010) 704 01 37 (vermeld dat het om een medische tatoeage gaat)