Over deze opleiding
Overzicht
Klinische fysica speelt een sleutelrol in de discipline Radiotherapie, een zich snel ontwikkelend vakgebied, waarin gewerkt wordt met technisch zeer geavanceerde apparatuur (software en hardware).
De klinisch fysicus is als medisch specialist eindverantwoordelijk voor het correct functioneren van deze software en hardware. Zo worden met grote regelmaat kwaliteitsmetingen uitgevoerd aan de bestralingsapparatuur en voert de fysicus afschermingsberekeningen uit. Een klinisch fysicus is ook verantwoordelijk voor de klinisch-fysische ondersteuning van patiëntbehandeling. Hierbij wordt nauw samengewerkt met laboranten en met de behandelend radiotherapeut.
Nadat een behandelplan is opgesteld voert de fysicus meerdere controles uit om te garanderen dat de patiënt ook daadwerkelijk volgens dit plan wordt behandeld.
Om de kwaliteit van deze patiënthandeling te verbeteren spelen klinisch fysici een voortrekkersrol bij de ontwikkeling, aanschaf en implementatie van nieuwe bestralingstechnieken en apparatuur. Ook hierbij wordt nauw samengewerkt met (klinisch) fysici, radiotherapeuten en laboranten.
De afdeling Radiotherapie van het Erasmus MC is door de Stichting Opleiding Klinisch Fysicus (OKF) erkend als opleidingsinstelling voor klinisch fysici met als subspecialisme radiotherapie. Het gaat hierbij om een vierjarige, post-doctorale opleiding, die bestaat uit een basisdeel en een deel specifiek gericht op radiotherapie. De tijd die wordt besteed aan beide delen is vergelijkbaar.
Resultaat
Waarom bij Erasmus MC?
De afdeling Radiotherapie in het Erasmus MC is één van de grootste bestralingsafdelingen in Nederland.
De afdeling beschikt over 12 lineaire versnellers (waaronder robotversnellers), brachytherapie- en hyperthermievoorzieningen. Er is veel aandacht voor de ontwikkeling en implementatie van nieuwe bestralingstechnieken. Daarnaast heeft de afdeling een breed-georiënteerd en vernieuwend onderzoeksprogramma op het gebied van hoge-precisie adaptieve radiotherapie, geautomatiseerde behandelplanoptimalisatie, robotische radiotherapie, moleculaire radiobiologie, hyperthermie en protonentherapie.
Tevens participeert het Erasmus MC, samen met het LUMC en TU Delft, in Holland PTC, een behandelcentrum voor protonenbestraling.
De klinisch fysicus in opleiding krijgt een grote vrijheid om met deze mogelijkheden het opleidingsprogramma naar eigen voorkeur inhoud en vorm te geven.