Deze inservice opleidingen kennen meerdere uitstroomprofielen:
Als radiodiagnostisch laborant maak je met gebruik van röntgenstraling de onmisbare beelden voor het stellen van een diagnose door de arts. Je hanteert daarbij verschillende technieken en apparatuur. Ook andere medische beeldvormingstechnieken behoren tot dit vakgebied. Denk bijvoorbeeld aan MRI, waarbij gebruik gemaakt wordt van zeer krachtige magneetvelden en aan echografie waarbij geluidsgolven gebruikt worden, Je werkt niet alleen op de afdeling radiologie, ook op o.a. de intensive care, de operatiekamers en de spoedeisende hulp verleen je je diensten. Daarnaast assisteer je de radioloog bij onderzoek en behandelingen. Snel kunnen schakelen, zorgvuldig werken en in korte tijd een contact kunnen opbouwen met de patiënt zijn de kernwoorden in dit uitdagende beroep.
Als radiotherapeutisch laborant vervul je een belangrijke rol in de behandeling van kankerpatiënten. Hier wordt straling toegepast om kankercellen te vernietigen.
Hierbij worden bestralingstoestellen gebuikt die hoog-energetische straling kunnen opwekken. Ook worden bij specifieke behandelingen radioactieve nucliden gebruikt.
De bestralingsvoorbereiding, de dosisberekening, het hanteren van de bestralingsapparatuur en het nauwkeurig toedienen van de voorgeschreven stralingsdosis behoren tot het dagelijks werk. Ook het bewaken van de stralingsveiligheid en het begeleiden van de patiënt behoren tot jouw kerntaken. Beeldvorming is ook binnen de radiotherapie van belang dus er bestaat een overlap met de opleiding tot radiodiagnostisch laborant. Een deel van de opleiding wordt dan ook gezamenlijk gevolgd.
Als mammolaborant maak je vooral röntgenfoto’s voor het Bevolkingsonderzoek naar borstkanker, maar ook in het ziekenhuis en onderzoekscentra voel je je op je plek. Je begeleidt de patiënt bij eventueel aanvullend echo-onderzoek en bij het nemen van biopten. Daarnaast kun je ingezet worden bij assisterende taken op de MRI. Naast het nauwgezet maken van reproduceerbare beelden is het contact met en de begeleiding van de cliënt/patiënt een belangrijke kerntaak.
Binnen deze beroepen werk je met ioniserende straling. Stralingsbescherming is binnen alle beroepen een belangrijk onderdeel van de opleiding.
Leerroutes
Bij- en nascholing
- EPA-overstijgende leeractiviteiten
- Basiscursus Stralingsbescherming - Introductie (Online)
- Basiscursus Stralingsbescherming - Open radioactieve stoffen
- Basiscursus Stralingsbescherming - Röntgen (Online)
- Basiscursus Stralingsbescherming - SEH (Klassikaal)
- Basiscursus Stralingsbescherming voor radionuclidetherapie
- Basiscursus Stralingsbescherming-Ingekapselde radioactieve bron
- PET-CT (klassikale training)
- Practical radiation protection course – Sealed sources (online)
- Practical radiation protection course – X-rays (online)
- Radiation protection course - Introduction (Online)
- Stralingsbescherming voor medisch specialisten (4M) (klassikaal)
- Stralingsbescherming voor Toezichthouders (TMS-MT) (Klassikaal)
- Stralingsbescherming voor Toezichthouders -VRS(D) (klassikaal)
- Stralingsbescherming voor Toezichthouders -VRS(D) (klassikaal)